Home Hrvatska Predsjednica, premijer i nadbiskup čestitali Roš Hašanu

Predsjednica, premijer i nadbiskup čestitali Roš Hašanu

by Agencije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u subotu čestitku vjernicima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane. Vjernicima je zaželjela mir, sreću, zadovoljstvo i svako dobro uz tradicionalnu poruku: “Sretna Nova godina i slatka kao med, neka bude godina blagostanja uspjeha i zdravlja mira i sigurnosti.”.

Premijer Zoran Milanović uputio je u subotu čestitku vjernicima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota. “U povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim židovskim vjernicama i vjernicima upućujem iskrene čestitke. Želim vam da kročite u nadolazeću novu godinu sretno i radosno i provedete je u znaku židovske izreke: Lešana tova tikatevu”, stoji u čestitki.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u subotu čestitke prigodom židovskih blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj dr. Kotelu Da Donu, rabinu Židovske općine Zagreb Lucianu Moši Preleviću te predsjedniku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj dr. Ognjenu Krausu. U svojim čestitkama kardinal upućuje svoje čestitke i molitvu Svevišnjem da nadolazeći blagdani budu ispunjeni obiljem Božjeg blagoslova, mira, dobrim djelima na radost i duhovnu dobrobit vjernika, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Roš hašana je židovska Nova godina. Traje dva dana. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ova svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud. Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem vjernici se posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana. Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom kipur, Dan pomirenja.

Related Posts