Home Hrvatska Predsjednica predlaže velered Franje Tuđmana

Predsjednica predlaže velered Franje Tuđmana

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Večernji list[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja za promicanje nacionalnog zajedništva, piše u utorak Večernji list.[/vc_column][/vc_row]

To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle Veleredova, kojih je do sada bilo 4, a prema prijedlogu predsjednice novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi veleredova koji nose imena kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira.

Za očekivati je da bi se Velered dr. Franje Tuđmana dodjeljivao visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, bitan napredak u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja RH, te izniman doprinos i zasluge u domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga RH.

Tuđman bi i uvrštavanjem na popis Veleredova i povijesno bio dodan među hrvatske državne poglavare. Prijedlog predsjednice objavljuje se, prigodno, na godišnjicu rođenja Franje Tuđmana 14. svibnja, piše dnevnik.

Prema prijedlogu predsjednice, piše Večernji list, novo odlikovanje bilo bi svrstano u grupu od 5 najviše rangiranih drežavnih odlikovanja Hrvatske, dodano kao peto u nizu a prije, primjerice, Reda knezova Trpimira, Branimira, Domagoja.

Za provođenje ove inicijative predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović valjat će izmijeniti Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH prema kojemu se dodjeljuje 18 odlikovanja i spomenica, piše Večernji list.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se u nastavku državnog posjeta Kanadi u ponedjeljak u Ottawi susrela s premijerom Justinom Trudeauom te govoreći o gospodarskoj suradnji dviju zemalja navela kako hrvatska vlada radi na poboljšanju klime za ulaganja izrazivši uvjerenje da bi Kanada mogla ojačati svoja ulaganja u Hrvatsku.

Related Posts