Predreferendumske ankete i slabiji dolar podigle cijenu nafte iznad 50 dolara

Cijene nafte ponovo su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prekoračile razinu od 50 dolara nakon što su nove ankete pokazale manje šanse za britansku referendumsku odluku o izlasku iz Europske unije a dodatnu potporu pružio je i slabiji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi višoj cijeni, od 48,78 dolara.

U nedjelju je nakon trodnevne pauze zbog ubojstva britanske zastupnice koja se zalagala za ostanak Britanije u EU nastavljena kampanja uoči ovotjednog referenduma o članstvu Britanije u EU. Ulagače su danas ohrabrili rezultati tri istraživanja javnog mnijenja, koji su pokazali pojačanu podršku opciji članstva, iako su u osnovi dva suprotstavljena tabora i dalje prilično izjednačena.

Proteklih su dana ankete bile u fokusu ulagača, pri čemu bi vodstvo protivnika članstva pojačavalo potražnju za imovinom, koja je na glasu kao sigurno ulaganje, poput zlata, američkog dolara, njemačkih obveznica i švicarskog franka, dok bi vodstvo zagovornika članstva podupiralo cijene rizičnije imovine, poput nafte. “Budući da se nafta smatra rizičnom imovinom, cijene se kreću sukladno sklonosti odnosno nesklonosti ulagača riziku na drugim tržištima, ovisno o rezultatima anketa”, tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Dodatnu je potporu cijenama nafte danas pružio slabiji dolar. Tako je funta poskočila 1,6 posto, na 1,4589 dolara. “Mogući izlazak Britanije iz EU i dalje je glavna tema financijskih vijesti a cijene nafte možda crpe podršku iz američkog dolara – bar dok ne skinemo s dnevnog reda referendum”, dodaje Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa, predviđajući nervoznu trgovinu u ovom tjednu.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 44,18 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like