Predložena smjena predsjedniika crnogorskog parlamenta

Zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića pokrenuli su u ponedjeljak inicijativu za razrješenje predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića s te dužnosti nakon što je njegova stranka izišla iz crnogorske vladajuće koalicije. Krivokapić je čelnik Socijaldemokratske partije(SDP), koja je nedavno uskratila potporu crnogorskoj vladi.

Tu inicijativu su potpisali zastupnici manjinskih stranaka, Hrvatske građanske inicijative (HGI), Bošnjačke stranke (BS) i albanskih stranaka, predloživši da se sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će se raspravljati o razrješenju Krivokapića, održi 10. ožujka.

U obrazloženju prijedloga navodi se da su zastupnici SDP, na izvanrednoj sjednici 27. siječnja, na kojoj je vlada dobila povjerenje, glasali protiv, čime je ta stranka jednostrano raskinula Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. studenoga 2012., koji su zaključili DPS, SDP, Liberalna partija, Demokratska partija, HGI, BS, i albanska partija Forca. „Glasanjem protiv povjerenja vladi SDP je prestala biti nositelj prava iz Sporazuma. Razrješenje Krivokapića predstavlja uvjet da se nova politička realnost, nastala glasanjem SDP-a protiv vlade Crne Gore, u Skupštini Crne Gore, usuglasi s demokratskim standardima i parlamentarnom praksom“, navodi se u obrazloženju.

Dužnost predsjednika parlamenta bila je jedan od bitnih razloga propasti parlamentarnog dijaloga vlasti i oporbe. Kako je priopćeno krajem prošlog tjedna, jedan od značajnih zahtjeva oporbe bio je da Krivokapić I dalje obavlja tu dužnost, što je Đukanović odbio. Krivokapić je novinarima u Budvi rekao da Đukanović želi njegovu smjenu kako bi pokazao “da ima novu parlamentarnu većinu” te je poručio da će uskoro zakazati sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o njegovu razrješenju.

Krivokapić je manjinske stranke koje su potpisale incijativu za njegovo razrješenje nazvao satelitima koji “simuliraju politički sustav”. „Oni su simulacija potpore vladajućoj stranci, sve je to u stvari jedan satelitski dio DPS-a i ovo je jedan od takvih dokaza“, smatra Krivokapić.

You may also like

0 comments