Home Europska unija Predlaže se novi datum referenduma za neovisnost Škotske

Predlaže se novi datum referenduma za neovisnost Škotske

by Agencije

Škotski nacionalisti predložit će održavanje novog referenduma o neovisnosti Škotske, rekla je u intervjuu za dnevni list premijerka te britanske pokrajine Nicola Sturgeon, prenose u nedjelju agencije.

Škotska nacionalna stranka (SNP) uklopit će kalendar za održavanje referenduma u svoj program prije izbora u Škotskoj koji se trebaju održati u svibnju 2016. “U našem manifestu bit će navedene okolnosti i mogući rokovi u kojima bi bilo primjereno održati drugi referendum”, rekla je Sturgeon u intervjuu za Sunday Herald. Svoj manifest (program), stranka će predstaviti na godišnjoj konferenciji u listopadu. Do sada je Sturgeon odbijala izravno odgovoriti hoće li u program stranke uključiti obećanje o održavanju novog referenduma.

SNP, koji je osvojio 56 od 59 mjesta što pripadaju Škotskoj na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji 7. svibnja, proveo je kampanju za referendum o samoodređenju u 2014., na kojem je 55,3 posto Škota glasalo za ostanak u Britaniji, a 45 posto za neovisnost. Novi bi se referendum mogao organizirati “za pet ili deset godina”, procjenjuje Sturgeon. Prema anketi koju je proveo institut Ipsos za škotsku televiziju STV, 55 posto birača u Škotskoj podržalo bi neovisnost ako bi se raspisao novi referendum.

Related Posts