Pred nove izbore Vijeće EU-a poštedilo Španjolsku novčanih kazni

Zemlje Europske unije (EU) odlučile su poštediti Španjolsku i Portugal novčanih kazni predviđenih za slučajeve kršenja europskih proračunskih propisa, objavilo je u utorak njihovo predstavničko tijelo u Bruxellesu. Time je prihvaćen srpanjski prijedlog Europske komisije da se odustane od kazni unatoč tome što su obje zemlje prošle godine prekoračile propisane razine proračunskog manjka.

Vijeće EU navodi u priopćenju da je u slučaju Španjolske rok za svođenje proračunskog manjka ispod razine od tri posto produljen za dvije godine, do 2018. Portugal ga pak mora spustiti na 2,5 posto ove godine, umjesto 2015. kao što je dosada bilo propisano. Odluka o odustajanju od kazni temeljem odredbe o izvanrednim okolnostima donesena je u ozračju rastućeg neraspoloženja prema EU i mjerama štednje širom Europe i u duhu je popustljivosti iskazane prema Francuskoj nakon što je prošle godine prekoračila zacrtani deficit.

I Madrid i Lisabon moraju do 15. listopada poduzeti “učinkovite mjere” i dostaviti proračunsko izvješće, poručilo je Vijeće EU, potvrđujući time preporuku Europske komisije iz srpnja. Španjolska će možda imati problema s usvajanjem novih mjera do sredine listopada budući da nastoji oformiti vladu nakon neuspjelih parlamentarnih izbora u prosincu i lipnju.

Nakon ljetne stanke Komisija će odlučiti i o zamrzavanju nekih europskih fondova za Španjolsku i Portugal u idućoj godini, što također spada među kazne predviđene za slučajeve kršenja proračunskih propisa.

Španjolce, koji bi mogli izaći na treće parlamentarne izbore u manje od godinu dana, najviše brine visoka nezaposlenost a njihovi raspršeni glasovi opet bi mogli dovesti do situacije u kojoj niti jedna stranka nema dovoljnu potporu za sastavljanje vlade, pokazuje istraživanje Centra za sociološka istraživanja (CIS) sa sjedištem u Madridu.

Španjolska se nalazi u političkoj blokadi nakon što na izborima u prosincu, a zatim i lipnju niti jedna stranka nije uspjela formirati vladu. Oba puta je pobijedila Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., no nije dobila podršku ostalih stranaka. Narodna stranka premijera Mariana Rajoya uživa potporu 32,5 posto birača, a stranka lijevog centra Španjolsa socijalistička radniča stranka (PSOE) 23,1 posto, što je otprilike isti rezultat kao na izborima u lipnju.

Anketa je provedena u srpnju te je prva nakon izbora poslije kojih Narodna stranka, PSOE, Podemos i stranka centra Građani opet ne uspijevaju oformiti koaliciju koja bi nakon osam mjeseci teških pregovorila omogućila uspostavu vlade. Rajoy je izjavio prošli mjesec da će Španjolci ponovo na izbore ukoliko PSOE ne podrži njegovu vladu ili se barem ne suzdrži od parlamentarnog glasovanja. Narodna stranka i PSOE jedine su koje zajedno imaju više od 176 zastupnika u parlamentu sa 350 mjesta, koliko je potrebno za sastavljanje vlade.

Podemos, protivnik mjera štednje osnovan 2014., dobiva podršku 19,6 posto glasača dok je na četvrtom mjestu stranka Gradani s 12 posto, pokazuje anketa CIS-a. Španjolska se oporavlja od dugogodišnje gospodarske krize tijekom koje je nezaposlenost bila premašila 26 posto. Oko 75 ispitanika navelo je nedostatak posla kao najveći problem, navodi CIS. Bez posla je 20 posto stanovnika, što je najniža razina od 2010. godine. Nezaposlenost tijekom ljetnih mjeseci pada zahvaljujući turizmu budući da zemlju posjećuju milijuni turista.

You may also like