Budući je pomogla da se ostvare koraci kojima se osiromašenoj Grčkoj pomaže da dobije novu financijsku pomoć, njemačku kancelarku Angelu Merkel sad čeka nova teška zadaća: da u taj plan uvjeri i skeptične članove svojega konzervativnog političkog bloka, piše u ponedjeljak dpa.

Njemački parlament sastat će se krajem tjedna i odlučiti daje li vladi mandat za pregovore o novom trogodišnjem planu spašavanja Grčke u vrijednosti od 82 miljarde eura.

No višemjesečni teški pregovori s Grčkom ostavili su zastupnike kancelarkine skupine pod vodstvom kršćanskih demokrata nespremnima za davanje Grčkoj još novca poreznih obveznika. “Merkel kao i svaki demokratski čelnik želi pobijediti na idućim izborima”, kaže Irwin Collier iz berlinskog Instituta John F. Kennedy. “Ona razmišlja o njemačkom općem političkom konsenzusu o štednji”, rekao je i objasnio da kancelarka ne smije riskirati da joj se kod kuće o glavu obije dojam da je pristala na previše ustupaka Ateni.

Ali grčka bi drama ipak mogla postati trenutak istine za njemačku kancelarku kao glavnu europsku čelnicu jer se već gomilaju dokazi da bi bruxelleski dogovor sklopljen u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima mogao imati neočekivanu cijenu.

Mekel hoda po žici, piše dpa. S jedne strane pokušava prigušiti moguću pobunu u svojoj vladi nametanjem veoma strogih uvjeta Grčkoj, a s druge mora se pobrinuti da njezino političko nasljeđe i njemačko dugogodišnje nastojanje da se Europa još više integrira, ne zasjeni eventualni grčki izlazak iz eurozone.

Related Posts