Pravna nesigurnost u Hrvatskoj, bizarni slučaj Milana Bandića

Zagreb – Županijski sud dopustio je Bandiću da se vrati u gradonačelničku fotelju, međutim USKOK je danas objavio da je proširio istragu protiv njega te je zatražio njegovo ponovno zatvaranje te naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna. Sudac istrage odlučio je potom da Milan Bandić ponovno mora u istražni zatvor.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je u utorak žalbu obrane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i omogućilo mu da se vrati na dužnost. Odluka je donesena neposredno prije nego što je USKOK od Županijskog suda zatražio da Bandiću opet odredi istražni zatvor zbog nove istrage koja je pokrenuta protiv Bandića zbog kaznenih djela poticanja na davanje lažnog iskaza, krivotovrenja isprava i sprječavanja dokazivanja.

“Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 09. ožujka 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o  funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se  prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi”, stoji u priopćenju na stanicama Suda.

‘Suspendirani’ gradonačelnik Milan Bandić došao je nešto prije 14 sati na zagrebački Županijski sud gdje je sudac istrage odlučivao o novom zahtjevu Uskoka da se Bandiću oduzme jamčevina te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu zbog sumnje da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je krivotvorio službene isprave te sprječavao dokazivanje. Sudac istrage je oko 15:30 sati odlučio da se Milan Bandić mora vratiti u istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, te mu je odlučio naplatiti 15 milijuna kuna jamstava u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

Bandić je u zgradu suda na Zrinjevcu došao u pratnji svojih odvjetnika Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića te nije želio davati izjave okupljenim novinarima. “Hvala lijepa nemam komentara”, kratko je kazao Bandić ne odgovorivši na pitanje je li utjecao na svjedoka u aferi Agram.

Podsjetimo, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina M. B. (1955.), gradonačelnika Grada Zagreba, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela poticanja na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprječavanja dokazivanja. ‘Osnovano se sumnja da je okrivljenik, od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Ujedno se osnovano sumnja da je okrivljenik tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. godine, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina.

Takav krivotvoreni dokument je, u cilju da u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo, te time značajno oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, putem odvjetnika dostavio sudu. S obzirom na navedeno, a imajući u vidu da je okrivljenik postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.’, priopćeno je iz USKOK-a.

“Nemam komentara na to, ja sam tu vijest doznala na putu s jednog sastanka na ovu press konferenciju, nisam je niti pročitala do kraja. Nemam komentara”, kazala je Sandra Švaljek po objavi USKOK-ovog priopćenja. Ni predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor nije želio u utorak komentirati zahtjev Uskoka za vraćanjem zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u istražni zatvor.

“Uskočke predmete ne smije komentirati”, kazao je kratko.