Pravi posao tek slijedi, nakon podizanja kreditog rejtinga

Analitičari za Poslovni dnevnik
Nakon deset godina mariniranja u ‘smeću’ rejting države napokon je izronio u investicijsku razinu. Pospremanje javnih financija, pad duga i deficita uz ambiciju uvođenja eura prevagnulo je da Standard&Poor’s ocijeni Hrvatsku vjerodostojnom za ‘BBB-’ rejting i stavi ju na kartu ‘mainstream’ ulagača.

No, što će izlazak iz špekulativnog teritorija donijeti? Daniel Nevidal iz Interkapitala podsjeća da je cijena državnih obveznica već održavala veću kredibilnost zbog rapidnog smanjenja javnog duga: “Bolji rejting je odličan signal, cijene obveznica bi se mogle dugoročno ustabiliti.”

Spread na 5-godišnje obveznice se kreće oko 120 bodova iznad njemačkih i 180 bodova na 10-godišnje. “U inozemstvu je odlična klima ulaganje u obveznice, spreadovi padaju, likvidnost je ogromna, trka je za prinosima i svako novo izdanje je potencijalna meta. Dovoljno je igrača u srednjem segmentu za naše euroobveznice”, veli Nevidal.

I čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić potez S&P-ja pozitivnim signalom, ali ne očekuje kratkoročne efekte na burzi. “Živimo u vremenu velike likvidnosti, a bolji rejting u konačnici može još više smanjiti kamatne stope”, kaže. Na pitanje hoće li ulaskom u investicijski ešalon kompanije na ZSE nakon deset godina vratiti u fokus fondova kojima nisu bile zanimljive zbog ograničenja ulaganja u zemlje špekulativnog rejtinga, Gažić je skeptična. “Većina fondova zemlje rangira kao frontier, emerging i developed tržišta, pri čemu smo mi ovo prvo, tržište u nastajanju. Tek u drugom koraku analiziraju se rizici i rejting države”, kaže.

Problem je plitko tržište s manjkom visokolikvidnih papira, novih izdanja i privatizacija koje bi donijele status emerging tržišta. Dodatan uteg je obilje novca na tržištu i niske kamate pa se tvrtkama uglavnom ne isplati financiranje equityjem već dugom.

Hoće li skok rejtinga donijeti vjetar u leđa investicijama u realni sektor? “Rejting se dijelom bazira i na percepciji o čemu kao Udruženje stranih ulagača stalno govorimo. Moramo naći način da razmišljamo optimistično i gledamo u budućnost”, kaže njegov predsjednik Mladen Fogec. Dodaje da “ulaganja neće doći zbog rejtinga, ali će to povećati interes ulagača za Hrvatskom, ne preko noći već u srednjem roku. Sad se i mi moramo spremiti da možemo i hoćemo primiti ulagače. Mislim da tu ponajprije država mora utjecati na lokalnu vlast da se postavi optimistično i na uniformni način u cijeloj zemlji, a ne da realizacija ulaganja ovisi o volji lokalnih čelnika”, kaže, a prenosi Poslovni dnevnik.

Reakcije Z. Marića i Andreja Plenkovića

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je ocijenio da je Standard&Poor’sovo podizanje hrvatskog rejtinga dobra, ali istodobno i obvezujuća vijest te najavio da će na Vladi idući tjedan biti završni detalji o financijskom restrukturiranju cestarskog sektora, a uskoro će biti donesen i program konvergencije za iduće tri godine.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) podigla je u petak rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’, uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka.

Kako je Marić naveo u izjavi za Hinu, S&P je podignuo rejting prvenstveno zbog fiskalne konsolidacije, odnosno svega što je učinjeno na području smanjivanja proračunskog deficita i udjela javnog duga u BDP-u.

“Prepoznali su dobre gospodarske performanse, što je zasluga cijelog gospodarstva, koje u ovom trenutku raste po stopi od tri posto, ali to je iznad stope potencijalnog rasta. Neminovno se nameće zaključak da je potebno napraviti iskorake kako bi se stopa potencijalnog rasta još podigla i kako bi taj gospodarski rast bio održiv, a nastavak fiskalne konsolidacije na neki način zagarantiran”, istaknuo je Marić.

Iz samog izvješća Marić je postrofirao “pogled unaprijed”. “Mislim da bi trebalo gledati unaprijed. Sigurno da nas ti dobri rezultati koje smo učinili trebaju zadvoljiti, ali ne u potpunosti, nego da trebamo gledati kako se i na koji način vratiti u investicijski rejting”, naveo je.

Dodao je kako je i S&P istaknuo potrebu nastavka fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

“Vlada RH će otprilike kroz nekih mjesec dana usvojiti program konvergencije za iduće tri godine, u kojem će vrlo jasno naznačiti da ovaj smjer koji smo zacrtali i koji smo poduzeli u protekle dvije godine, planiramo nastaviti”, izjavio je Marić.

Osvrnuvši se na strukturne reforme, kazao je da “svi skupa trebamo uložiti velike napore kako bi potencijal gospodarstva rastao na način da se nastave provoditi strukturne reforme u svim segmentima”.

Dodao je da S&P u izvješću ističe i postignut veliki napredak na poslovnom i financijskom restrukturiranju cestarskog sektora te najavio da će idućega tjeda na Vladi biti završni detalji tog financijskog restrukturiranja.

“Financijsko restrukturiranje privodimo kraju, kako smo i najavili. Nakon što smo na međunarodnom tržištu prošle godine izdali obveznicu i refinancirali te ranije otplatili četvrtinu duga po puno povoljnijim uvjetima, to sada nastavljamo i s domaćim financijskim sektorom”, kazao je.

Krajem prošle godine Vlada je izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice namijenjene refinanciranju dijela duga cestarskog sustava. Dospijeće te obveznice je 2030. godine, a uvjeti izdanja bili su najpovoljniji dosad. Ta sredstva usmjerena su u refinanciranje dijela od 5,1 milijardu eura duga Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta te Autoceste Rijeka-Zagreb.

Vlada je sada u pregovorima s konzorcijem domaćih banaka o refinanciranju još 2,5 do 3 milijarde eura duga kako bi se nepovoljniji krediti zamijenili također bankarskim financiranjem, ali duže ročnosti i uz niži trošak.

“Na sljedećoj sjednici Vlade bit će prezentirati završni detalji. Dug cestarskih kompanija bit će prolongiran u smislu ročnosti, a najvažnije, kamata će značajno pojeftiniti. Tako će se ostvariti dodatne uštede na kamatama, čime će biti puno održivija situacija za njihovo vođenje i upravljanje, dakle za daljnje investicije i održavanje””, rekao je Marić.

Dodao je da je potrebno napraviti i poslovno restrukturiranje tih kompanije, kako bi taj vrijedan segment hrvatskog društva i gospodarstva bio i dalje u javnoj funkciji rasta.

“Međutim, postoje i drugi segmenti u kojima trebamo staviti naglasak. To je za sve nas s jedne strane dobra vijest, ali u isto vrijeme i obvezujuća vijest da nastavimo tim smjerom”, zaključio je Marić.

Plenković: Jako dobra vijest

Podizanje rejtinga Hrvatske za jedan stupanj od strane agencije Standard & Poor’s premijer Andrej Plenković u petak je u izjavi za Hinu ocijenio jako dobrom vijesti, a posebno ističe izrazito pozitivnu ocjenu porezne reforme i najavljuje provedbu strukturnih reformi.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) podigla je u petak rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’, uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka.

„Ovo je jako dobra vijest, nakon Fitcha, sada je i rejting agencija S&P prepoznala naše napore, ponajprije kroz odgovornu fiskalnu politiku koju provodimo, a koja je dovela do ostvarenog suficita opće države i daljnjeg smanjenja javnog duga”, kazao je premijer.

Naglašava da je Agencija S&P izrazito pozitivno ocijenila učinke porezne reforme, ali i Vladin odgovor na situaciju u Agrokoru jer je navela kako očekuje da će restrukturiranje Agrokora proći uredno.

You may also like

0 comments