Pr padu zrakoplova nije bilo ruske vojne aktivnosti

Kijev – Nizozemski stručnjaci nisu otkrili “vojnu aktivnost” Rusije u Rostovskoj Oblasti RF na granici s Ukrajinom, izjavo je načelnik uprave Ministarstva obrane za kontrolu nad ispunjavanjem sporazuma Sergej Riškov.

“Voditelj tima inspektora iz Nizozemske izjavio je nakon provjere da u navedenoj regiji nema vojne aktivnosti, o kojoj bi prema međunarodnim sporazumima Ruska Federacija morala obavijestiti članice OESS-a”, priopćio je Riškov, a prenosi RIA Novosti. On je također istaknuo da su ovaj zaključak potvrdili predstavnici Njemačke i Danske, koji su također sudjelovali u radu skupine iz Nizozemske. “Inspekcija je realizirana u punom skladu sa zahtjevima Bečkog dokumenta i izvršena je ne samo kopnenim putem, nego i iz helikoptera”, istaknuo je Riškov.

Nizozemski stručnjaci su provjerili regiju ukupne površine preko 13 tisuća kvadratnim kilometara pored ukrajinske granice. Bila je to posljednja provjera ove vrste koja je provedena ove godine u Rusiji unutar Bečkog dokumenta iz 2011., koji predviđa mogućnost provođenja tri inspekcije godišnje u svakoj državi potpisnici. Prvu provjeru su proveli ukrajinski stručnjaci, a drugu turski tim.