PPD nastavit će isporučivati plin Petrokemiji

Zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožer za obranu Petrokemije uputio je u petak ujutro pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

O slučaju Petrokemija u 12:15 u Vladi javnosti se obratio premijer Andrej Plenković. Uz premijera na konferenciji za novinare bili su i Goran Marić, Đuro Popijač i Pavao Vujnovac (PPD).

“Jutros smo održali sastanak s g. Popijačem i Vujnovcem iz PPD-a. U svjetlu okolnosti od jučerašnjega dana, vezano za glavnog dobavljača – dogovorili smo da PPD nastavi s opskrbom plina”, kazao je Plenkoivć.

“Normalizirat će se proizvodnja u Petrokemiji. Apeliram na radnike i sindikate da nastave s radom”, kazao je.

“Petrokemija proizvodi ključna, bitna mineralna gnojiva. Država će se angažirati na pronalaženju sredstava za likvidnost Petrokemije”, kazao je, a slijedi restrukturiranje i dokapitalizacija.

Restrukturiranje će, kazao je premijer, zahtijevati cjelokupnu analizu nekoliko ministarstava, pa Plenković ne želi spekulirati s iznosom potrebnim za dokapitalizaciju.

“Kao dugogodišnji partner PPD je stao iza Petrokemije kako bi se proizvodnja nastavila. Opet smo stali uz bok Petrokemije i djelujemo tako da se ne nanese dugoročna šteta tvrtki i hrvatskom gospodarstvu”, kazao je Vujnovac.

Popijač se zahvalio Vladi i Vujnovcu na ponovnom razumijevanju i iznalaženju rješenja te poručio poljoprivrednicima da je opskrba gnojivima stabilna i da ni u jednom momentu neće ostati bez repromaterijala, kao ni kupci u regiji.

“Proizvodnja će se nastaviti, ona u najvećoj mjeri nije ni obustavljena, osim proizvodnje amonijaka”, kazao je Popijač.

Vujnovac je upitan koliki je dug. “Što se tiče duga vlasnika Petrokemije – on je preko 300 milijuna. Sad smo dali vremena vlasniku i Petrokemiji da u narednom periodu stabilizira poslovanje da ne izlaže PPD rizicima”, kazao je Vujnovac.

Podsjetimo, u kutinsku Petrokemiju je u četvrtak stigao službeni dopis kako Prvo plinarsko društvo u petak od šest sati ujutro obustavlja isporuku plina i zbog toga će u noći s četvrtka na petak biti zaustavljena proizvodnja u glavnom pogonu amonijaka, kako ne bi bilo neželjenih posljedica, prenio je N1.

You may also like

0 comments