PPD dogovorio strateško partnerstvo s VTTI grupom

Prvo plinarsko društvo i VTTI, jedan od najvećih svjetskih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata, potpisali su sporazum o zajedničkoj investiciji u terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče, čija se vrijednost procjenjuje na 125 milijuna eura, pripćeno je u ponedjeljak iz PPD-a.

Namjera PPD-a je u suradnji sa snažnim svjetskim partnerom zajednički investirati i razviti terminal za naftne derivate u Luci Ploče. Pri tome, VTTI koji ima globalni portfelj od 8,7 milijuna prostornih metara skladišnih kapaciteta, pružit će stručnu, tehničku i operativnu podršku u razvoju terminala i uvelike će pridonijeti razvoju Luke Ploče u međunarodno čvorište za uvoz i izvoz za cijeli Jadran.

Budući terminal u Luci Ploče imat će ukupan kapacitet od 273.000 prostornih metara, od čega je 242.000 prostornih metara predviđeno za skladištenje naftnih derivata a 31.000 za skladištenje ukapljenog naftnog plina (UNP).

Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će trenutna ograničenja koja postoje glede infrastrukture distribucije nafte i plina za cijelu regiju, navodi se u priopćenju i dodaje da će novi terminal omogućiti uvoz UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.

PPD se trenutno nalazi u ranim fazama izgradnje terminala. Prva faza izgradnje UNP terminala (15.500 prostorna metra) bit će u operativnoj funkciji sredinom 2017. godine, dok će prva faza izgradnje skladišnog prostora na naftne derivate (60.000 prostornih metara) biti u operativnoj funkciji do kraja 2016. godine.

PPD je maloprodajni i veleprodajni opskrbljivač plinom te upravlja vlastitom distribucijskom mrežom i opskrbljuje prirodnom plinom 12.000 krajnjih kupaca. S Lukom Ploče–Trgovina, tvrtkom u potpunom vlasništvu Luke Ploče, potpisao je 16. listopada 2014. godine podkoncesijski ugovor, koji je označio početak investicijskog ciklusa u prvi UNP terminal u regiji, jednako kao i terminal za naftne derivate. Podkoncesijski ugovor ističe 2055. godine. PPD je ujedno vlasnik 24,95 posto udjela u Luci Ploče.

Kompanija VTTI osnovana je 2006. godine kao joint venture između Vitol Grupe, koja se bavi energetskom trgovinom na svjetskom tržištu, i MISC-a, glavne malezijske prijevozničke kompanije. VTTI posjeduje i upravlja s 11 terminala, na pet kontinenata, zaključuje se u priopćenju PPD-a.

You may also like