PPD dobio posao energetske obnove klinike dr. Fran Mihaljević

Ministarstvo zdravlja, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i zagrebačka Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, poznata kao “Zarazna”, potpisali su u četvrtak ugovor o energetskoj obnovi zahvaljujući kojem će se početi obnavljati zgrade klinike stare i više od 100 godina.

Vrijednost ugovora je 33 milijuna kuna (bez PDV-a), a u modelu energetske obnove 40 posto su novci Fonda za zaštitu okoliša koji je u sastavu Ministarstva graditeljstva, a 60 posto ulaže investitor koji je posao dobio na javnom natječaju provedenom koncem prošle godine.

Ministar zdravlja Dario Nakić istaknuo je da u kliniku 20-tak godina nije bilo značajnijeg ulaganja te da je cilj da se ovim projektom poboljšaju uvjeti rada liječničkog osoblja, ali i kvaliteta usluge i smještaja samih pacijenata.

Liječničko osoblje naviknuto je raditi u svakakvim uvjetima unatoč kojih postižu odlične rezultate, te je ovaj projekt itekako vrijedan jer će pridonijeti boljitku pacijenata što nam je najvažnije, rekao je ministar Nakić.

Dodao je da je Ministarstvo zdravlja “nesmiljeno” počelo povlačiti sredstva iz EU fondova što će pridonijeti poboljšanju zdravstvenih usluga.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević istaknuo je da je energetska obnova jedna od najvažnijih aktivnosti koja se trenutno provodi u Ministarstvu graditeljstva.

Izrazio je zadovoljstvo što je ministar Nakić prepoznao te projekte i što se klinika “Fran Mihaljević” javila na natječaj za energetsku obnovu. Pozvao je sve ravnatelje bolnica, škola i drugih javnih institucija da prate natječaje i na njih se javljaju, jer sredstava za obnovu ima.

Do 2020. iz EU fondova nam je na raspolaganju oko 300 milijuna eura, a ako se tome pridodaju i nacionalna sredstva s time se može puno toga obnoviti, rekao je Kuščević.

Najavio je da su natječaji gotovi i da u petak potpisuje ugovore za obnovu pet škola u Slavonskom Brodu, a potom slijede ugovori za objekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i drugima.

Kao članica EU obvezni smo do 2050. smanjiti razinu CO2 na 50 posto, a u tome će nam pomoći i ovakvi projekti, rekao je Kuščević.

V.d. ravnateljica klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorom istaknuvši da će osim energetskog poboljšanja, obnavljane dotrajalih zgrada pridonijeti kvalitetnijem zbrinjavanju bolesnika.

Unatoč neadekvatnim uvjetima naša klinika je u 120 godina rada prepoznata kao mjesto izvrsnosti, a obnova će pridonijeti još boljim rezultatima, naglasila je. Inače po modelu energetske učinkovitosti javne se zgrade obnavljaju na način da se manji dio novca osigurava iz Fonda za zaštitu okoliša, a veći dio ulažu investitori koji se izabiru kao najbolji na javnim natječajima. Investitor ulaže svoj novac koji će mu se vratiti kroz smanjivanje energetske potrošnje.

Izmjerena potrošnja u klinici “Fran Mihaljević” iznosi 8 milijuna kWh/godišnje ili 3,5 milijuna kuna, a energetskom obnovom uštedjet će se 47 posto.
U konkretnom slučaju za energetsku obnovu klinike “Fran Mihaljević” natječaj je raspisan i okončan u prošloj godini za vrijeme bivše Vlade, a kao najbolji ponuđač – pružatelj energetske usluge odabrano je Prvo plinarsko društvo. Po potpisu ugovora slijedi izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu, te verifikacija projekta od strane stručne komisije, nakon čega mogu započeti radovi na energetskoj obnovi. Za izradu i verifikaciju projektne dokumentacije potrebna su 3-4 mjeseca.

Na novinarska pitanja vezana za odabir Prvog plinarskog društva ministar Kuščević je ponovio da je natječaj proveden za vrijeme njegovih prethodnika i da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Neslužbeno se doznaje da je Prvo plinarsko društvo tijekom protekle dvije godine bilo najbolji ponuđač u oko 90 posto natječaja. Potpisivanju ugovora o energetskoj učinkovitosti bio je nazočan i direktora APN-a Goran Bradić.

Predstavljajući program energetske obnove njegov pomoćnik Damir Vuletić istaknuo je da nitko ne kaže da je to najbolji model, ali da je najprimjereniji s obzirom da se država ne treba zaduživati za obnovu javnih zgrada.

Do sada je ugovoreno ili se ugovora 20 projekta za obnovu 90 zgrada ukupne vrijednosti 800 milijuna kuna, rekao je Vuletić.

You may also like