Pozvali Kima na jesen u Rusiju

 Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je poziv sjevernokorejskom vođi Kimu Jongu Unu da u rujnu posjeti Rusiju, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Reuters.
Peskov je dodao da bi Kim mogao posjetiti Rusiju u sklopu ekonomskom foruma koji će se održati u rujnu u Vladivostoku, na istoku zemlja.

Do ruskog poziva sjevernokorejskom čelniku dolazi samo par dana nakon posjeta ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Sjevernoj Koreji.

Ruski šef diplomacije posjetio je u četvrtak Sjevernu Koreju i s kolegom Riom Yongom Hoom razgovarao o situaciju na Korejskom poluotoku. Lavrov je uoči posjeta rekao da će mu sastanak, koji se događa uoči mogućeg povijesnog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima Jonga Una, pomoći da razumije poziciju S. Koreje.

Lavrov, kojemu je to bio prvi posjet Sj. Koreji od 2009., sastao se i sa sjevernokorejskim čelnikom i pozvao ga da posjeti Moskvu.

Rusija je, kako ocjenjuju analitičari, ostala po strani u naletu međunarodne diplomacije. Pritom ističu da su Sjeverna Koreja i SAD poduzele korake prema uspostavi dijaloga koji bi mogao uroditi smanjenjem dugogodišnjih napetosti oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

You may also like

0 comments