Poznati glumac pozvao UN neka spasi planet

Američki glumac Robert Redford u ponedjeljak je pred Općom skupštinom UN-a pozvao svjetske čelnike da se svim snagama angažiraju na tomu da konferencija o klimatskim promjenama u Parizu uspije, upozorivši pritom da je to možda “naša posljednja prilika” da spasimo planet na kojem živimo.

“U prosincu se u Parizu svijet mora ujediniti i angažirati na zajedničkom cilju. Riječ je našem jedinom planetu, jedinom izvoru naših života i to je možda naša posljednja šansa da nešto napravimo”, kazao je poznati filmski glumac, redatelj, filantrop, borac za ljudska prava i za zaštitu okoliša te utemeljitelj neovisnog Sundance filmskog festivala. “Posljedice vidimo posvuda oko nas – sušu i glad u Africi, iznimno visoke temperature koje u južnoj Aziji odnose ljudske živote, šumske požare u sjevernoj Americi, uragane koji pustoše sve pred sobom, katastrofalne poplave posvuda, pa i ovdje u New Yorku”, nabrojio je Redford.

“Danas vam se s ove govornice obraćam kao čovjek koji se zalaže za zaštitu okoliša, ali istodobno i kao otac, djed i odgovoran građanin. Svi smo mi odgovorni za ovo što se događa. Kada se u prosincu u Parizu sastanu predstavnici 193 zemlje svijeta, oči svih građana svijeta bit će uprte u njih”, zaključio je. Jedan od ciljeva aktualnih pregovora o klimatskim promjenama i klimi je u konačnici dovesti do usporavanja i prekida procesa globalnog zatopljenja. Očekuje se da sve zemlje daju svoj doprinos, prije svega kroz ostvarenje cilja ograničavanja globalnog zatopljenja na dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

You may also like