Pozivi na smanjenje proizvodnje podigli cijenu nafte na 45 dolara za barel

Opetovani pozivi pojedinih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na ograničenje proizvodnje poduprli su u ponedjeljak rast cijena nafte na međunarodnim tržištima nadomak 45 dolara a OPEC je najavio i neformalni sastanak u rujnu.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,87 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 60 centi, na 42,40 dolara.

Naftna tržišta poduprlo je izvješće The Wall Street Journala s kraja prošlog tjedna o opetovanim pozivima pojedinih članica OPEC-a da se zamrzne razina proizvodnje budući da uporno nadmašuje potražnju.

OPEC je danas najavio i neformalni sastanak članica u rujnu radi potpore stabilizaciji naftnih tržišta. Sastanak će se održati na rubu Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru, koji počinje 26. rujna a završava 28. rujna.

Utjecaj glasova iz OPEC-a koji pozivaju za obuzdavanje proizvodnje donekle je prigušila Rusija, najveći proizvođač nafte u svijetu i zemlja koja nije članica OPEC-a. Ministar energetike Aleksandar Novak novinarima je izjavio da je “stajalište Rusije da nisu ispunjeni uvjeti za to (ograničenje proizvodnje) budući da su cijene još uvijek na više-manje normalnim razinama”. “Iznenadilo bi nas kada bi cijena (u Londonu) naglo krenula prema 60 dolara”, istaknuo je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je na kraju prošlog tjedna referentna cijena barela košarice njegove nafte iznosila 40,08 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like