Poziva se Iran držati se nuklearnog sporazuma

Izjava
Lideri Velike Britanije, Frncuske i Njemačke u nedjelju su zajedničkom izjavom Iran pozvali Iran da potpuno ispunjava odredbe nuklearnog sporazuma što ga je 2015. potopisao sa svjetskim silama i da se suzddrži od nasilja.

“Danas je naša poruka jasna: privrženi smo sporazumu o nuklearnom (programu Irana) i njegovu očuvanju; pozivamo Iran da odbaci sve mjere koje se ne podudaraju sa sporazumom i da se vrati punom ispunjavanju” odredaba ugovora, rekli su lideri u pismu koje je objavio ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Pozivamo Iran da se suzdrži od svake nove nasilne akcije ili širenja oružja; spremni smo raditi s Iranom na tom pitanju radi očuvanja stabilnosti u regiji”, navode čelnici u izjavi. Francuska, Velika Britanija i Njemačka tri su od šest velikih sila supotpisnica sporazuma s Iranom, a preostale su Sjedinjene Države, Kina i Rusija. Tim ugovorom Iran se obvezuje odbaciti razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih gospodarskih sankcija.

Američki predsjednik Donald Trump iz sporazuma se povukao 2018. i obnovio Iranu sankcije te danas poziva druge potpisnice da se povuku i izrade novi, sveobuhvatniji nuklearni sporazum. Teheran je 5. siječnja objavio da ne osjeća nikakvu obvezu ograničiti “broju centrifuga” korištenih za proizvodnju nuklearnog goriva. Tu izjavu je dao dva dana nakon američke likvidacije generala Sulejmanija.

You may also like

0 comments