Poziva se EU neka nađe rješenje za migrante

Dvije agencije UN-a za migrante i izbjeglice u srijedu su pozvale zemlje Europske unije da iznađu novo rješenje za migrantsku krizu u Sredozemlju, nakon nedavne pat pozicije između spasilačkih brodova i regionalnih vlada.
UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvale su zemlje EU-a da se angažiraju u “organiziranu regionalnu akciju da se što više smanji nepotreban gubitak ljudskih života na moru”. Ranije u srijedu spasilački brod njemačke nevladine organizacije s oko 230 migranata stigao je u Maltu nakon što je šest dana čekao da uđe u Europu.

Drugom spasilačkom brodu, Aquariusu, ranije ovog mjeseca odbijen je ulaz u talijansku luku i Maltu i bio je prisiljen ploviti do španjolske i ondje iskrcati više od 600 migranata. “U proteklih 10 dana plovila u Sredozemnom moru u kojima su bili spašeni izbjeglice i drugi migranti nisu se mogli iskrcati zbog političke pat pozicije u Europi”, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi u izjavi.

“Odbijanje spašavanja ili prebacivanje odgovornosti za azil negdje drugdje potpuno je neprihvatljivo. Potrebno je da se zemlje ujedine i zajedno zacrtaju put napretka”, dodao je Grandi. Agencije UN-a pozvale su zemlje EU-a da iskoriste summit u Bruxellesu u četvrtak i petak da što prije pronađu rješenje koje uključuje suradnju s UN-om i Afričkom unijom i poštivanje međunarodnih standarda za azil.

Agencije su pozvale da migranti spašeni u međunarodnim vodama budu dovezeni na obalu na sigurnim lokacijama u EU i potencijalno drugdje. “Naš je prioritet spašavanje života svih koji su bili žrtve krijumčara, koji smještaju muškarce, žene i djecu u nesigurne čamce i odvode ih u duboko more”, rekao je ravnatelj IOM-a William Lacy Swing.

“Ove godine se do sada utopilo gotovo tisuću ljudi zbog okrutne računice u kojoj krijumčari uvijek dobivaju”, dodao je.

You may also like

0 comments