Pozitivni pokazatelji u eurozoni

Bruxelles – Gospodarske aktivnosti u eurozoni ubrzale su u ožujku rasti, dosegnuvši najsnažniji tempo u gotovo godinu dana zahvaljujući nastavljenom snažnom priljevu novih narudžbi, izvijestila je u utorak londonska tvrtka Markit, posebno izdvajajući rast u Francuskoj drugi mjesec zaredom.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku na 54,0 boda, s 53,3 boda koliko je iznosio u veljači. Time je Markit ipak blago snizio početnu procjenu njegove vrijednosti, od 54,1 bod. “Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći da gospodarstvo eurozone raste dovoljno snažno da se vrati snažnom i održivom oporavku, ali regija nedvojbeno bilježi najsnažniji rast od 2011.”, konstatirao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Oporavak je zabilježen i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, pri čemu su proizvodne aktivnosti porasle najbržim tempom od svibnja 2014., dok je uslužni sektor bilježio najsnažniji rast u osam mjeseci.

Pojačan je i tempo priljeva novih narudžbi, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo četiri godine. U Markitu ističu i rast aktivnosti u sva četiri najveća gospodarstva eurozone, i to drugi mjesec zaredom, iako uz velike razlike među pojedinim zemljama. Tako su najsnažniji skok aktivnosti ostvarile Irska i Španjolska. Slijedi Njemačka, dok je u Italiji i Francuskoj rast bio umjereniji. “Uz povratak Francuske rastu, ohrabruje i što su aktivnosti ponovo porasle u sve četiri najveće zemlje eurozone, što ukazuje na široku osnovu rasta pa bi on zbog toga trebao biti održiviji”, rekao je Williamson.

You may also like