Pozitivna raspoloženja na svjetskim burzama

Izvještaj s burzi
Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Novi rekordi na Wall Streetu zahvaljuje se daljnjem jačanju tehnološkog sektora. Među ostalim, cijena dionice Applea porasla je oko 4 posto, dan nakon ‘stock splita’ i nakon vijesti da je kompanija zatražila dobavljače da idućih mjeseci proizvedu najmanje 75 milijuna 5G iPhonea.

Niža cijena dionice Applea nakon podjele dionice prihvatljivija je malim ulagačima, kažu analitičari. Cijena dionice Zoom Video Communicationsa skočila je, pak, 40 posto, nakon što je ta kompanija za video konferencije povećala procjene prihoda za više od 30 posto. Stoga je, zajedno s rastom cijene Amazon.coma, dala najveći doprinos rastu Nasdaq indeksa. Tehnološke kompanije imaju koristi od rada ljudi od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa, kao i od niskih kamatnih stopa, kaže Greg Boutle, direktor u banci BNP Paribas.

Tako su ulagače ohrabrile vijesti da bi se u Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovori između republikanskih i demokratskih zastupnika o novim fiskalnim poticajima. Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je tvornička aktivnost u SAD-u porasla peti mjesec zaredom, pri čemu je indeks aktivnosti dosegnuo 56 bodova, najvišu razinu od kraja 2018. godine. Jučer objavljeni podaci o rastu tih aktivnosti i u Kini te Europi ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

No, neki analitičari upozoravaju da bi idućih mjeseci tržište mogla zahvatiti nesigurnost zbog predstojećih predsjedničkih izbora, a trenutno Donald Trump zaostaje u anketama za kandidatom Demokratske stranke Joe Bidenom. Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama. Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,70 posto, na 5.862 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.938 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,22 posto, na 12.974 boda. Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize. Jučer objavljeni podaci o rastu tih aktivnosti i u Kini te Europi ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje pozitivno raspoloženje, kao i proteklih dana, pri čemu bi Crobex indeks, nakon dva dana rasta, mogao stagnirati na najvišim razinama u dva mjeseca. Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,5 milijuna kuna, što je oko 3,3 milijuna kuna manje nego dan prije. Najveći promet, 1,25 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a, kojoj je cijena ostala nepromijenjena na 168 kuna. Slijedila je dionica Atlantic grupe s prometom od 1,17 milijuna kuna i rastom cijene za 0,80 posto, na 1.260 kuna. Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od 1,16 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,9 posto, na 1.320 kuna. Milijunski promet zabilježila je još dionica Instituta IGH, 1,02 milijuna kuna, kojoj je cijena skočila gotovo 6 posto, na 160 kuna.

Nakon dobrih gospodarskih podataka u SAD-u, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je jučer skliznula na najnižu razinu u 28 mjeseci. Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 45,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 43,10 dolara.

You may also like

0 comments