Pozitiva iz Svjetske banke za Hrvatsku

Svjetska banka (SB) očekuje da će 2015. godina u Hrvatskoj biti obilježena rastom potrošnje i povjerenja potrošača, rekla je u srijedu viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Madžarević Šujster na predstavljanju Redovnog ekonomskog izvješća SB-a za EU. Navela je kako Svjetska banka za Hrvatsku u 2015. godini očekuje rast BDP-a od 0,5 posto, dok bi se u 2016. taj rast trebao ubrzati na 1,2 posto, a u 2017. godini na 1,5 posto.

U odnosu na druge usporedive zemlje, kao što su Bugarska, Rumunjska i Poljska, to je još uvijek slab oporavak pa postoji velik prostor za njegovo jačanje, kaže Madžarević Šujster. Hrvatska bi, po njezinim riječima, radi uspostave makroekonomske stabilnosti, konsolidacijskim mjerama u kratkom roku trebala poboljšati naplatu poreza, racionalizirati masu plaća i subvencija, smanjiti neciljanu socijalnu potrošnju, kapitalne rashode financirati iz bespovratnih sredstava te privatizirati ili prodati imovinu koja nije ključna. U srednjem roku, Hrvatska prema Svjetskoj banci treba ubrzati prijelaz na punu starosnu i destimulirati prijevremenu mirovinu, racionalizirati troškove zdravstva i uvesti porez na imovinu.

Taj bi porez, kaže Madžarević Šujster, bio pravedniji i efikasniji od sadašnjeg stanja, u kojem se imovina de facto oporezuje kroz komunalnu naknadu, transakcijski porez i sl. Sadašnji sustav košta puno, a donosi malo, smatra ona. Što se tiče politike potpora privatnom sektoru, Madžarević Šujster kaže kako treba poboljšati učinkovitost sudova, smanjiti neporezne namete, privatizirati nestrateška društva, povlačiti sredstva iz EU-ovih fondova i reformirati javnu upravu itd.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na predstavljanju je rekao da mu se te mjere čine jednostranim, udžbeničkim i neusklađenim s hrvatskom stvarnošću, a dvoji i može li se, u slučaju njihove provedbe, očekivati povećanje privatne potrošnje. Govoreći o trendovima u cijelom EU-u, glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Theo Thomas rekao je kako je izvoz glavni pokretač rasta u mnogim državama u srednjoj i istočnoj Europi, među kojima su Bugarska, Rumunjska i Poljska i u manjoj mjeri Hrvatska. To je po njegovom mišljenju dijelom rezultat izravnih stranih ulaganja, ali kako su se ona zbog krize smanjila, te se zemlje trebaju usmjeriti na poboljšanje poslovnog okruženja.

You may also like