Powellove izjave uznemirile tržišta

Nužnost fiskalnog odgovora
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell upozorio da bi oporavak gospodarstva od koronakrize mogao biti spor i pozvao Kongres da dogovori dodatni paket poticajnih mjera.

Oštar pad tih indeksa posljedica je Powellovog upozorenja da će trebati vremena da se gospodarstvo vrati tamo gdje je bilo, „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“. U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će američka središnja banka učiniti što treba, ali bez daljnje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike gospodarske štete.

Poweloova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak gospodarstva od pandemije potrajati dulje nego što se mislilo, posebice ako Kongres ne postigne dogovor o još jednom paketu poticajnih mjera. Svi najvažniji indeksi na Wall Streetu porasli su od ožujka oko 30 posto, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti.

No, u utorak je ulagače pokolebalo upozorenje Anthony Faucija, vodećeg stručnjaka za zarazne bolesti u SAD-u, da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca. A sporije pokretanje aktivnosti značilo bi da će oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva biti sporiji nego što su se ulagači nadali.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše, više od 4 posto, u energetskom i bankarskom sektoru.  Cijene se nafte, pak, kreću u različitim smjerovima. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela pala 0,45 posto, na 29,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,16 posto, na 25,33 dolara.

Na europskim burzama u četvrtak prijepodne zavladao je oprez, a najvažniji indeksi su ponovno pali, jer su investitore uznemirila upozorenja koja je jučer iznio čelnik američkog Feda Jerome Powell.  Na azijskim su burzama i u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa i sporijeg nego što se očekivalo oporavka gospodarstva, na što je jučer upozorio čelnik američka središnje banke. Očekuje se da će Japan u četvrtak ukinuti izvanredno stanje za svojih 39 od 47 prefektura, a glavni grad Tokio spreman je zadržati ograničenja sve dok karantena ne bude uvjerljivo pokazala da se virus povlači, izvijestili su lokalni mediji.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao nakon Powellovih komentara, kojima je, među ostalim, poručio da se ne razmišlja o uvođenju negativnih kamatnih stopa.  Fed je posljednjih mjeseci drastično srezao kamatne stope, na nulu, i ubrizgao nekoliko tisuća milijardi dolara u financijski sustav kako bi podržao američko gospodarstvo.

You may also like

0 comments