Povratak Krima uvjet normalizacije odnosa

Kijev – normalizacija odnosa između Ukrajine i Rusije nije moguća osim u slučaju da se Krim vrati pod ukrajinski suverenitet, rekao je u utorak ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

Klimkin, drugog dana svog dvodnevnog posjeta Japanu, također je rekao da se granica između Ukrajine i Rusije mora u potpunosti zatvoriti kako bi se postiglo rješenje oružanog sukoba između Kijeva i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. On je ponovio stajalište svoje vlade da se sporazum o primirju, postignut prošlog mjeseca u Minsku, uglavnom poštuje na bojišnici, ali da se borci u separatističkom uporištu Donecku pripremaju za novi val napada na vladine snage.

“Ne postoji način normalizacije ili vraćanja na staro u odnosima Ukrajine i Rusije bez uspostavljanja potpunog ukrajinskog suvereniteta nad Krimom”, rekao je Klimkin novinarima u Tokiju. Rusija je anektirala Krim prije godinu dana. “Ključni preduvjet za bilo kakvo učinkovito, konačno rješenje je u potpunosti zatvoriti ukrajinsko-rusku granicu”, rekao je. “Jer, sve što je destabiliziralo situaciju u Donecku i Luhansku – plaćenici, novac, oružje, teško naoružanje, i naravno, ruske snage – dolazilo je preko rusko-ukrajinske granice”, naglasio je. “Od početka naglašavamo da se zalažemo za mirno rješenje. Međutim, iskoristit ćemo sve načine obrane ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je Klimkin.

You may also like