Povratak investitora u naftnu industriju označio prekid dvogodišnje krize

Slom cijene nafte prouzročio je teškoće za energetske tvrtke koje su morale ojačati balance te racionalizirati troškove. No, oporavak cijena ulio je povjerenje u naftnim I plinskim tvrtkama koje sada mahom žele povećati vlastiti kapital uz pomoć inicijalnih javnih ponuda.

Tako je istraživanje koje provodi Simmons & Company pokazali kako postoje planovi za više od dvadeset naftnih i plinskih tvrtki za inicijalnu javnu ponudu. Na razini cijena od 56 dolara, čini se kako institucionalni investitori sve više vjeruju kako je vrijeme za povratak u financiranje sektora nafte i plina – nakon dvije godine krize. Naime, tri su glavna razloga ua poboljšanje uvjeta u industriji ove godine, a to su: stabilnost cijena dobara, veća učinkovitost industrije i podizanje globalne potražnje za energijom, piše portal Olprice.com.

Prvi IPO u sektoru nafte i plina dogodit će se ove godine na burzi u New Yorku. Na javnu ponudu izlazi Keane Group, tvrtka usmjerena na razvoj nekonvencionalne nafte, koja je bogata rezervama prirodnog plina na području južnog Delawera. Slijedit će javna ponuda Kimbell Royalty Partnersa, koja je vlasnik velikih površina za istraživanje nafte na američkom kopnu, uključujući i 29 tisuća bušotina. Zapravo od šesnaest javnih ponuda na burzi u New Yorku ove godine, njih je četiri iz energetskog sektora. Međutim, i tvrtke izvan SAD-a traže pristup tržištu dionica, a prema Bloombergu, najveći energetski IPO bi mogao biti STEP Energy Services.

Čini se kako je povratak investitora u inicijalne javne ponude prvi oprezan znak za kraj krize u naftnoj i plinskoj industriji.

You may also like

0 comments