Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću podigao svjetske burze

Stanje na burzama
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli jer se ulagači nadaju novim poticajnim fiskalnim mjerama i jer je predsjednik SAD-a Donald Trump izašao iz bolnice.

Skok  indeksa zahvaljuje se poboljšanom zdravstvenom stanju predsjednika Trumpa, koji je u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona u kojoj se od petka liječio od covida-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga. Podršku tržištima pružila je i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere do predsjedničkih izbora, premda su trenutno pregovori zastali. Poticaji se željno iščekuju jer niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da se oporavak gospodarstva od koronakrize posljednjih mjeseci usporava.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule najviše razine u dva tjedna, nakon vijesti da se predsjednik SAD-a Donald Trump vratio iz bolnice u Bijelu kuću i da se u Washingtonu nastavljaju pregovori o novim poticajnim mjerama. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 1,5 posto, nakon vijesti da je predsjednik Trump u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed, u kojoj se od petka liječio od covida-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga. Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere prije predsjedničkih izbora. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin jučer su o tome telefonski razgovarali sat vremena, a pregovori će se nastaviti u utorak.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno, nakon što su jučer cijene dionica porasle, zahvaljujući poboljšanju zdravstvenog stanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuju nizak promet i blage promjene Crobexa, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti koje bi investitorima dale jasnije smjernice.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, stabilne nakon što su sinoć skočile više od 5 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,2 posto, na 41,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 39,27 dolara.

You may also like

0 comments