Povrat duga trgovcima blokiran zbog Kurdistana

Analiza Reutersa

Izvori u trgovačkim krugovima navode da je obustava izvoza nafte iz iračkog Kurdistana uzrokovala probleme u otplati duga skupini trgovaca, uključujući Vitol i Petraco, stoji u analizi tržišta Reutersa.

Prošli vikend je prekinut izvoz oko 450.000 barela nafte dnevno iz Kurdistana preko turske luke Ceyhan, nakon što je Irak pokrenuo arbitražni postupak koji je utvrdio da je Turska prekršila dogovor dopuštajući Kurdistanu da izvozi naftu bez pristanka Bagdada.

Kao rezultat obustave izvoza, Kurdistan nije u mogućnosti vratiti dugove pošiljkama nafte, a nisu uspostavljeni ni alternativni programi. Prema tri trgovačka izvora, dug Vitolu i Petracu iznosi između 750 i 800 milijuna dolara, dok ukupno dugovanje Kurdistan trgovcima koji su platili naftu unaprijed iznosi oko 6 milijardi dolara.

Iako su Vitol i Petraco odbili komentirati ovu informaciju, vlada Kurdistana također je odbila dati izjavu.

Glasnogovornik iračke vlade izjavio je da će se dugovi rješavati nakon rješavanja pitanja izvoza nafte iz Kurdistana. Kurdistanski izvoz nafte predstavlja oko 0,5 posto globalne ponude nafte i važan je izvor opskrbe za rafinerije na Sredozemlju.

You may also like