Povjesničar energetike: Svijet oko nas se ruši

Za CNBC
 Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 36 dolara budući da se ulagači nadaju poticajnim mjerama u SAD-u, što je ublažilo strah od posljedica epidemije koronavirusa u gospodarstvu.

Tržišta nafte i dionica oporavila su se danas zahvaljujući nadi da će SAD usvojiti paket poticaja za gospodarstvo, što je stišalo strahovanja trgovaca, tumači analitičarka Rystad Energyja Paola Rodriguez-Masiu.

Pozorno se prate i vodeći proizvođači, posebno Saudijska Arabija, koja je najavila sniženje službene cijene nafte i povećanje proizvodnje nakon što je Rusija odbila predloženo dodatno ograničenje opskrbe zbog negativnog utjecaja epidemije na potražnju.

Rijad je zajedno s Abu Dhabijem ponudio kupcima više nafte unatoč prognozama o padu potražnje u ovoj godini, s obzirom na učestalo otkazivanje putovanja i ograničenje kretanja kako bi se suzbilo širenje virusa.

Ruski proizvođači nafte sastali su se u četvrtak s ministrom energetike Aleksandrom Novakom ali nisu razgovarali o ponovnom uključivanju u sporazum. Šef Gazprom Nefta kazao je nakon razgovora da u travnju planira povećanje proizvodnje.

Problem je cjenovni rat na tržištu koje pada – sve se oko nas ruši, rekao je američki povjesničar za energetiku Daniel Yergin.

Američka investicijska banka Goldman Sachs procjenjuje da do travnja očekuje rekordno veliki višak nafte od šest milijuna barela dnevno na globalnom tržištu koje obično troši oko 100 milijuna barela dnevno. Pritom bi pad cijena mogao smanjiti i ponudu jer će s tržišta istisnuti skuplje proizvođače. Naftne kompanije u SAD-u, koje su postale vodeći proizvođači sirove nafte u svijetu zahvaljujući tehnologiji proizvodnje iz škriljaca, pripremaju se skresati ulaganja i bušenje zbog pada cijena

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 33,25 dolara, što znači da je pala 2,29 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments