Home Energetika Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Martine Dalić i Milanovića

Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Martine Dalić i Milanovića

by Energypress.net

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da će se pokrenuti postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić zbog potencijalnog sukoba interesa u slučaju INA. Također, pokreće se postupak o sukobu interesa Zorana Milanovića u slučaju – osnivanja konzultantske tvrtke Euroalba Advisory.

Postupak protiv Dalić je pokrenut premda je većinom glasova usvojen zaključak da do sada u obnašanju dužnosti Dalić nije privatan interes bračnog druga, člana uprave Ine Nike Dalića, stavila iznad javnog, niti da je javnu dužnost koristila za ostvarenje privatnog interesa. “Također se pokreće postupak radi utvrđivanja je li dužnosnica Dalić sudjelujući u procesu donošenja političke odluke u odnosu na Inu postupila u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, obrazložila je članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Branka Lukačević Gregić.

“Ja svoj posao obavljam u skladu za zakonom, ovlastima te transparenno i odgovorno, a tako ću nastaviti u budućnosti”, poručila je Martina Dalić, komentirajući odluku Povjerenstva za sukob interesa. U obranu ministrice stao je i premijer Andrej Plenković. “Kad dođem u ured detaljno ću proučiti informaciju o sjednici Povjerenstva. Smatram i dalje da nema sukoba interesa. S ministricom surađujem svakodnevno i siguran da je formulacija o ‘potencijalnom sukobu interesa’ – isključivo potencijalna. Siguran sam da nikada, nikakav privatni interes ne bi pretpostavila interesima hrvatske države i težnji da se Ina vrati u hrvatske ruke”, kazao je Plenković. Martina Dalić je potpredsjednica Vlade i ministrica, jedna od najiskusnijih članica Vlade koja je i ranije radila na bitnim državnim poslovima i ima moje puno povjerenje”, dodao je.

Što se tiče Zorana Milanovića, za slučaj Intergrafika Povjerenstvo za odlučivanje o skukobu interesa je predložilo nepokretanje postupka, a za drugi slučaj – osnivanja konzultantske tvrtke Euroalba Advisory – predlaže se pokretanje postupka. U slučaju Arsena Bauka i prijave kako je dok je bio ministar, odvjetniku Tihomiru Rubeši, ocu njegove izvanbračne partnerice sređivao atraktivne slučajeve za zastupanje, Povjerenstvo predlaže da se ne pokrene postupak.

U slučaju zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, Povjerenstvo je potvrdilo ocjenu kako je on bio u sukobu interesa dok je za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačelnika primao i naknadu kao čelnik TZ grada Zagreba. Podsjetimo, Povjerenstvo je Bandiću izreklo kaznu od 15.000 kn, ali on se žalio Upravnom sudu, koji je u prosincu lani ukinuo odluku.

Related Posts