Povjerenstvo već sutra, Todorić pozdravio osnivanje

Hrvatski sabor sa 113 glasova “za” osnovao je u srijedu Istražno povjerenstvo za Agrokor, a njegov predsjednik, bivši SDP-ov ministar pravosuđa, Orsat Miljenić objasnio je kako će raditi te koga će sve zvati da svjedoči.
“Većina će odlučivati što ćemo i kako raditi, a predsjednik može moderirati. Moj prijedlog je da se sa svime ide javno. Osim ako bude potrebe da neko saslušanje zbog neke velike tajne bude zatvoreno. To je najbolji način komunikacije s građanima. Građani trebaju čuti. Tako ću voditi Povjerenstvo – javno. Svi prijedlozi će biti javno na stolu”, rekao je Miljenić.

Ivica Todorić u srijedu je na svome blogu pozdravio osnivanje saborskog povjerenstva za Agrokor ocijenivši da će ono rasvijetliti sve okolnosti i uloge pojedinaca, politike i, kako navodi, ulogu HNB-a te ostalih aktera. “Pozdravljam današnje osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Upravo je Sabor mjesto na kojem će se, uz sudjelovanje svih parlamentarnih stranaka, rasvijetliti sve okolnosti i uloge pojedinaca i politike u ovom slučaju. Također, rasvijetlit će se i uloga HNB-a, te ostalih aktera”, stoji u Todorićevoj objavi.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je, nakon izglasavanja istražnog povjerenstva za Agrokor i tri nova ustavna suca u Saboru, najavio je da će pred istražnim povjerenstvom morati odgovarati premijer Andrej Plenković, Ivica Todorić, ministri Martina Dalić i Zdravko Marić, pa i Mostov čelnik Božo Petrov.

Bernardić je ustvrdio da je SDP nakon tri mjeseca agonije uspio natjerati HDZ da pristane na istražno povjerenstvo, što je teško izvojevana bitka, ali je ne bi nazvao SDP-ovom ili svojom pobjedom.

Mislim da je ovo tek početak teškog rada za bolju, pošteniju, odgovorniju i drugačiju Hrvatsku, u kojoj neće biti moguće sakriti 20 milijardi kuna bez da to itko zna, i u kojoj neće biti moguće napisati lex Agrokor bez da se to ikoga pita, rekao je.

Svi pred povjerenstvo

“Činjenica je da se oko lex Agrokor dogodio sastanak u Vladi, kao i da je Ivica Todorić sam aktivirao lex Agrokor koji je predložio premijer Andrej Plenković te da je, što je potvrdio i sam Plenkovićev povjerenik Ante Ramljak, Knighthead fond bio prije pisanja lex Agrokor s njima u kontaktu. Ostalo su optužbe, spinovi, prepucavanja na koje će svi oni morati odgovoriti pred povjerenstvom – Plenković, Todorić, Dalić, Marić, pa i Petrov”, kaže Bernardić.

Upitan hoće li i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović morati odgovarati na pitanja povjerenstva, s obzirom da je Akrokor kupio Mercator u vrijeme njegove Vlade, a i Sberbanka je tada dala veliki kredit Agrokoru, Bernardić je kazao da SDP ni od čega ne bježi niti se skriva, a to što je netko bio ministar ili premijer nije presudno.

“Činjenica da su bivši ministri članovi povjerenstva govori samo da su pod posebnim povećalom, mi želimo potpunu transparentnost, da se rasvijetli istina i da ovako nešto kao s Agrokorom u Hrvatskoj više nikada ne bude moguće”, poručio je čelnik SDP-a.

Dodao je kako ministrica Dalić zadnjih dana pokušava raznim spinovima, insinuacijama i konstrukcijama povezati SDP s aferom, a javno je poznato da je “Dalić hodajući sukob interesa”.

Na pitanje hoće li novo povjerenstvo dati neke odgovore, a ne biti farsa kao prethodna, kazao je kako je pred povjerenstvom ozbiljan i težak rad te izrazio očekivanje da će pred povjerenstvo biti pozvani svi akteri afere Agrokor.

“Otvoreno i jasno sam pitao premijera Plenkovića da nam odgovori tko je lagao – Ramljak ili Marić, tko je pisao lex Agrokor i kakvu vezu on ili netko iz Vlade imaju s piscima tog zakona, te kako je moguće da premijer jedne zemlje ima utjecaj na represivni aparat. Ni ja niti javnost nismo dobili odgovore na ta pitanja”, ističe Bernardić.

Prsti u kupusu

Jedino što se dobije od premijera Plenkovića, kada ga se pita bilo kakvo suvislo pitanje, jest priča o kupusu. “Neki će reći da je to smirivanje situacije, genijalan javni nastup ili politička stabilnost, ali je evidentno da se iza toga skrivaju velika nervoza i prsti u kupusu, jer kad na pitanja odgovarate o kupusu, obično su vam prsti u kupusu”, ustvrdio je Bernardić.

Što se tiče najave SDP-a da će razmotriti opoziv ministara Marić i Dalić, Bernardić je rekao da “budući da će ministrica Dalić morati svjedočiti i pred DORH-om i pred povjerenstvom, ja joj ne želim otežavati situaciju. Njezina nervoza i stres u ovom trenutku, kao i kod premijera Plenkovića, razumljivi su. Pričekajmo prvo da Plenković odgovori na sva pitanja koja smo mu postavili”.

Čestitao je na izboru sucima Ustavnog suda, posebno SDP-ovu kandidatu Goranu Selancu, koji je svojim iskustvom u borbi za ravnopravnost, jednakost i ljudska prava pokazao da Ustavnom sudu može dati novu dimenziju rada. Njegov zadatak, kao i ostalih ustavnih sudaca jest da budu odgovorni i spriječe pokušaj povratka HDZ-ovog Obiteljskog zakona u srednji vijek i vrijeme inkvizicije, istaknuo je Bernardić.

Potvrdio je da je Milanka Opačić od stranke tražila izuzeće pri glasovanju o ustavnim sucima zbog rušenja Obiteljskog zakona iz njezina ministarskog mandata.

Oglasio se i premijer

Premijer Andrej Plenković u srijedu je istaknuo da je nebitna mistifikacija sastanaka tko je s kime bio i razgovarao u vezi Agrokora, nego je bitno da se donošenjem zakona o izvanrednoj upravi razgovara o restrukturiranju i postizanju nagodbe, poručivši da vjerovnici moraju pridonijeti pronalasku održivog rješenja za koncern.

Zamoljen od novinara nakon otvorenja sajma Ambienta da se osvrne na najnoviju optužbu Ivice Todorića na račun potpredsjednice Vlade Martine Dalić prema kojoj je upravo ona Agrokoru, kao čelnica jedne banke, davala kredite s visokim kamatnim stopama, premijer je kazao da je Dalić bila u bankarskom sektoru prije mnogo godina. “Ono što je nama strateški bitno sada u ovome trenutku, nakon što smo, donijevši zakon o izvanrednoj upravi u društvima od strateškog značaja očuvali gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje, radna mjesta, mala obiteljska poljoprivredna gospodarstvo, dobavljače, osigurali najuspješniju turističku sezonu, jest da se nastavi s procesom restrukturiranja i da u konačnici dođe do nagodbe. To je jedini i osnovni cilj onoga što Vlada radi, razmjerno krizi koja je prijetila”, poručio je Plenković.

Na upit novinara je li bio upoznat s time da se izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak sastajao s predstavnicima fonda Knightheada, premijer je odgovorio da nije znao, nego da je to pročitao u novinama. Na ponovljeni upit, je li znao da se Ramljak sastao s predstavnicima Knightheada prije nego je imenovan povjerenikom, Plenković je odvratio da ne zna, da je to nešto što se mora još vidjeti.

Napomenuo je i da to nije tako dramatično te da nitko od strane Vlada RH ne bi činio bilo što što bi moglo pridonijeti panici na financijskim tržištima.

Na upit hoće li ga politički koštati objave Ivice Todorića na blogu o tome da ima dokaze o sastancima s članovima Vlade, Plenković je kazao da uopće ne vidi što je sporno.

“Što očekujete od Vlade u trenucima kada sve više i više informacija upućuje na to da postoje ozbiljni problemi u koncernu, od toga da se prije nego što se donose bilo kakvi mjere, zakoni i odluke razgovara i nastoji utvrditi činjenice. Ta mistifikacija sastanaka tko je s kime bio i tko je s kime razgovarao je potpuno nebitna”, ustvrdio je premijer.

Naglasio je kako je bitno što je Vlada povukla potez koji je jedini bio moguć. “Dakle, ne prepuštanje stihiji, ne nacionalizaciji, već na temelju komparativnog iskustva i u skladu s Ustavom pronaći zakonsko rješenje koje omogućuje da sada razgovaramo o tome kako dalje restrukturirati kompaniju i kako doći do nagodbe, bez troška za porezne obveznike”, naveo je.

Premijer je ustvrdio da Vlada radi u dobrom pravcu. “To što su neki prije pola godine, pet mjeseci, dva mjeseca, 22 dana, tvrdili da Vlada to radi zbog jednog čovjeka, pogoduje jednoj kompaniji, a sada tvrde nešto potpuno suprotno za razliku od nas koji imamo istu konzistentnu liniju i rada i djelovanja, to je ono što je bitno”, zaključio je premijer.

Na upit kako gleda na zahtjev koordinacije dobavljača da otpis njihovih starih potraživanja, nastalih prije dolaska izvanredne uprave 10. travnja, ne smije biti veći od 15 posto, Plenković je kazao da u konačnici vjerovnici moraju pridonijeti pronalasku održivog rješenja

“U fazi smo da izvanredna uprava djeluje šest mjeseci. Ostaje još otprilike devet mjeseci koji su pred izvanrednom upravom i vjerovnicima i u tom procesu očekujem i kvalitetno restrukturiranje i održivost kompanija, a vjerovnici su ti koji u konačnici moraju pridonijeti pronalaženju održivoga rješenja”, rekao je premijer.

Burilović iznenađen

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović je na novinarske upite o nalazima revizije u Agrokoru, na Ambienti rekao kako je neugodno iznenađen tim nalazima. “To je nešto što se očito akumuliralo godinama da nitko nije znao u državi, revizije svih ovih godina. Kako se to dogodilo vjerujte da ne znam, ali smo svi iznenađeni”, kazao je čelnik Komore.

Uz napomenu kako se očekivalo nešto ovakvo od proljeća, Burilović je rekao kako se, ipak, nije očekivalo u ovakvom obimu. U ovom obimu i toliki iznosi, vjerujte mi da sam neugodno iznenađen, rekao je Burilović, odgovarajući na upit kako je moguće da u Agrokoru dođe do ovakvih dugova a da nitko u državi to nije znao.

You may also like

0 comments