Home Ekonomija Povjerenstvo neće dozvoliti Petrovu kredit za kuću dok ne ispuni jedan uvjet

Povjerenstvo neće dozvoliti Petrovu kredit za kuću dok ne ispuni jedan uvjet

by Petra Rajković

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako nema zakonske prepreke da predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov koristi subvencionirani kredit Agencije za promet nekretninama (APN) za gradnju kuće u Metkoviću, ali i pozvalo Petrova da razjasni situaciju oko broja članova domaćinstva za koje se traži odobrenje kredita. 

Prilikom razmatranja dokumentacije, Povjerenstvo je utvrdilo da kao uvjet za dobivanje maksimalnog iznosa kredita stoji utvrđen broj članova domaćinstva. Iz priložene dokumentacije vidi se da svih sedam članova domaćinstva, za koje se traži odobrenje kredita, nemaju prijavljeno isto prebivalište.

Jedna osoba nikad nije imala prijavljeno isto prebivalište kao ostali članovi domaćinstva, a sam Petrov je šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva prijavio prebivalište na drugoj adresi u Metkoviću. Sukladno tome, kaže član Povjerenstva Davorin Ivanjek, Povjerenstvo je Petrovu ukazalo da radi zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti razjasni tu situaciju prije nego što uzme kredit.

Upitan je li Povjerenstvu sporan visoki iznos kredita, budući da se radi o više od 900.000 kuna, od čega 316.000 kuna kreditira APN, Ivanjek je odgovorio kako je iznos kredita odobren sukladno broju članova domaćinstva, njih sedam, što je određeno pravilnikom. No, svih sedam formalno nije prijavljeno na istoj adresi, a pravilnik kao uvjet za odobrenje kredita traži potvrde o prebivalištu članova zajedničkog domaćinstva.

Sada je težište na APN-u, smatraju u Povjerenstvu, koji je pogriješio jer je prihvatio izjavu Petrova koja nije bila dokumentirana potvrdama o prebivalištu, pišu vijesti.rtl.hr.

Related Posts