Povijest nas uči, realno je očekivati rast dionica

Analiza

Ako je suditi po burzovnoj statistici prethodnih godina, prosinac bi na Wall Streetu trebao rezultirati lijepim rastom cijena dionica, unatoč dolasku omikron soja koronavirusa i “tvrđem” stavu američke središnje banke prema monetarnoj politici.

Kako piše Reuters, studeni i prosinac po uspješnosti unutar jedne godine su na drugom i trećem mjestu još od 1950., pokazuje statistika. Naime, S&P 500 indeks u prosjeku u tim mjesecima ostvaruje rast od 1,7, odnosno 1,5 posto.

Doduše, to se ove godine nije dogodilo kada je u pitanju rezultat za studeni. Zabrinutost pojavom omikrona te najava šefa Feda Jerome Powella u Kongresu da će se, unatoč skoku inflacije, na idućem zasjedanju vjerojatno razgovarati o bržem smanjenju otkupa obveznica gurnule su indeks u mjesečni gubitak od 0,8 posto.

Inače, S&P 500 za ovu godinu bilježi rast od 21 posto i nalazi se vrlo blizu rekordne razine. Iako bi zabrinutost investitora omikronom i Fedom mogla potrajati, analitičari Bespoke Investmenta podjećaju da je S&P 500 ostvario pozitivan prosinački rezultat u 74 posto slučajeva od 1928. godine, što je više od bilo kojeg drugog mjeseca.

Tomu u prilog ide i općeniti pozitivan trend. Naime, ovo je 10. puta u povijesti da je S&P 500 u studenom zabilježio minus, ali i da je ojačao više od 10 posto u godini. U prethodnih devet slučajeva prosinački rezultat bio je pozitivan.

“Zamah je definitivno faktor. Ako dionice idu gore cijelu godine i investitori love prinose, mogli bi ojačati svoje pozicije prije kraja godine”, smatra George Pearkes, analitičar Bespokea. Dobar rezultat u prosincu još je vjerojatniji ako S&P raste cijelu godinu.

Ryan Detrick, glavni analitičar LPL Financiala, pozivajući se na podatke od 1950., ističe kako indeks u prosincu ojača 1,7 posto ako je do kraja studenog porastao najmanje 20 posto.

No, ovogodišnji uspon indeksa u velikoj je mjeri zasluga rasta cijena tehnoloških dionica. A njima zaoštravanje monetarne politike ne bi išlo u korist, dodaju analitičari, piše Poslovni dnevnik.

You may also like