Povijesno porezno rasterećenje Druge austrijske republike

Beč – Austrijski savezni kancelar Werner Faymann objasnio je kako je cilj reforme povećanje kupovne moći građana sa svrhom stimuliranja gospodarstva, a vicekancelar i ministar gospodarstva, konzervativac Reinhold Mitterlehner, da je postavljeno “solidno protufinanciranje” kako manjak u državnom proračunu ne bi išao na leđa građana.

Nakon višemjesečnog pregovaranja i međustranačkog razilaženja, austrijska vladajuća koalicija socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) dogovorila je u noći s četvrtka na petakvnovi porezni paket, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2016. godine. “To je najveća porezna reforma Druge Republike”, rekao je austrijski savezni kancelar , socijaldemokratski čelnik Werner Faymann.

Potkancelar i ministar gospodarstva, konzervativac Reinhold Mitterlehner je rekao kako je riječ o “volumenu od 5 milijardi eura poreznog rasterećenja” stanovništva. Najavili su da će pojedinosti reforme predstaviti javnosti u ponedjeljak navečer, nakon što dobiju “zeleno svijetlo” od svojih stranačkih predsjedništva. Faymann je istakao kako je cilj reforma “veći neto iz bruta” i povećanje kupovne moći građana sa svrhom stimuliranja gospodarstva, a Mitterlehner kako je postavljeno “solidno protufinanciranje” kako manjak u državnom proračunu ne bi išao na leđa građana, ocijenivši porezni paket “uravnoteženim i pozitivno djelujućim”. Stručnjaci tvrde kako je uspjelo samo ono “što je bilo realistično”, a kritičari i dio oporbe da će srednji sloj morati financirati poreznu reformu.

Najvažnije točke novog austrijskog poreznog modela su smanjene početne stope poreza na dohodak zaposlenih s 36,5 posto na 25 posto, uz to da najveća porezna stopa iznosi 55 posto za one koji godišnje zarade više od milijun eura (dosad 50 posto), povećanje broja poreznih razreda s četiri na šest, izmjena pragova oporezivanja, povećanje diferencijalne stope PDV-a s 10 na 13 posto za kino, kazalište, hotelska noćenja, hranu za životinje, drvo itd. (živežne namirnice i dalje 10 posto), dok osnovna stopa od 20 posto ostaje ista, povećanje poreza na nekretnine i poreza na kapitalnu dobit, špekulacijskog poreza itd.

Vladini predstavnici tvrde da bi od volumena rasterećenja i olakšica teškog 5 milijardi eura trebalo profitirati 6,7 milijuna Austrijanaca, najviše njih s malim i srednjim primanjima te umirovljenici, kao i konjunktura koja bi godišnje, na račun povećane kupovne moći trebala dobiti 850 milijuna eura. Posebna pozornost u poreznom sustavu posvećena je borbi protiv utaje poreza, kao posebno važnog izvora financiranja reforme, u kojeg bi se od kazni i naknadnog plaćanja trebao sliti iznos od 1,9 milijardi eura. Planirana je i ušteda od milijardu eura u javnoj upravi. Mediji navode kako socijaldemokrati nisu uspjeli uvjeriti narodnjake da pristanu na uvođenja poreza za superbogate Austrijance, što im oporba posebno zamjera.

Podvlače važnost smanjenja izdataka zaposlenima i umirovljenicima. Ističu kako Vlada smatra se da će porezna reforma smanjiti pritisak na rad i potrošnju povećanim oporezivanjem imovine i kapitala, uz opasku kako će se tek pokazati da li će ovakve mjere fiskalne politike biti značajnije poticanje za gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti u Austriji.

You may also like