Povezali otoke podmorskim kablom

HEP
 Zahvaljujući HEP-ovoj investiciji od 6,6 milijuna kuna, stanovnici otoka Silbe i Premude u zadarskom akvatoriju će ponovno imati sigurnu opskrbu električnom energijom.

Naime, HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) tijekom proteklog vikenda pustio je u rad novi podmorski kabel između ova dva otoka jer je, zbog kvarova na podmorskom kabelu koji su se dogodili krajem 2019. i u veljači 2020., otok Premuda ostao odsječen od elektrodistribucijskog sustava.

HEP im je promptno osigurao interventnu opskrbu električnom energijom iz agregata. Pri realizaciji ovog projekta je, navode iz HEP-a, trebalo riješiti problem čestih mehaničkih oštećenja podmorskog kabela koje su prouzrokovali brodovi ribarenjem i sidrenjem na toj dionici. Pristupilo se realizaciji kompleksnog zahvata polaganja novog podmorskog kabela, koji je s obzirom na dubinu i konfiguraciju podmorja te potrebu izvedbe potpuno nove priobalne zaštite kabela iziskivao izniman trud i koordinaciju.

Inače, projekt je dio ukupnih, milijardu kuna vrijednih, investicija HEP ODS-a u rekonstrukciju i izgradnju elektrodistribucijske mreže u 2020. godini.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, istaknuo je da se ovakvim ulaganjima stvaraju uvjeti za sigurnu opskrbu potrošača u glavnim turističkim područjima te u dugoročnu održivost i razvoj otoka, čime se daje doprinos nacionalnim programima usmjerenima na podizanje standarda života i zadržavanje stanovništva na otocima.

You may also like

0 comments