Povelja o energetskim ulaganjima u ozbiljnoj kušnji

I Njemačka istupa

Njemačka će se povući iz Povelje o zaštiti ulaganja u energetski sektor, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Robert Habeck, nakon neuspjelih pokušaja dogovora članica EU-a o izmjenama ugovora.

Stranke njemačke vladajuće koalicije najavile su izlazak iz sporazuma još početkom mjeseca.

Povlačenje će biti dugotrajan proces, budući da ugovor sadrži klauzulu prema kojoj zemlje moraju poštivati odredbe do 20 godina nakon istupanja.

To je “gorka” činjenica, rekao je njemački ministar gospodarstva, ali neće odvratiti Berlin od odlaska.

To znači i da Njemačka više neće sudjelovati u reformskom procesu, u kojem Europska unija do sada nije uspjela potaknuti zemlje članice da se dogovore o predloženim izmjenama ugovora, dodao je.

Konsenzus nije na vidiku i Europski parlament nedavno je glasao da se od Europske komisije traži koordinirano povlačenje svih članica EU-a iz ugovora.

Italija, Francuska i Španjolska već su se povukle, a sredinom listopada pridružila im se i Nizozemska.

Nizozemski ministar za klimu i energetsku politiku Rob Jetten rekao je u parlamentu da sporazum nije u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom i da pokušaji da se o njemu ponovno pregovara nisu urodili plodom,

Povelja je na snazi od 1998. i ima više od 50 potpisnika, uključujući i EU, a investitorima omogućuje da tuže vlade zbog mjera koje im smanjuju zaradu.

Proteklih godina povelju su koristile tvrtke za fosilna goriva i one za obnovljivu energiju, tužeći vlade zbog promjena regulative.

Tako je mađarska energetska grupa MOL 2013. godine pokrenula arbitražni spor protiv Hrvatske, tvrdeći da nije poštovala svoje obaveze iz ugovora o plinskom poslovanju. Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) presudio ju u srpnju protiv Hrvatske.

Zagreb je u postupku osporavao nadležnost ICSID-a za odlučivanje o povredama Ugovora o energetskoj povelji, tvrdeći da je protivna pravu EU-a, ali arbitri nisu prihvatili taj argument.

You may also like