Povećanje potražnje podiglo cijenu nafte

Prema 73 dolara za barel

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, poduprte naznakama snažne potražnje u zapadnim gospodarstvima i pogoršanim izgledima za obnovu iranskog izvoza. Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla na 72,64 dolara, dok je na američkom bila 70,40 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na nagovještaje snažnog oporavka potražnje od teških posljedica koje su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa.

Podaci iz prometa sugeriraju da su ljudi nakon ublažavanja ograničenja ponovo krenuli na put, naveli su analitičari ANZ Researcha u bilješci, pozivajući se na podatke tvrtke TomTom koji pokazuju da je prometno zagušenje u 15 europskih gradova najveće od početka pandemije.

Ulagače je ohrabrila i procjena američke vlade da će potrošnja u ovoj godini iznositi 1,49 milijuna barela dnevno. Do sada su procjenjivali da će iznositi 1,39 milijuna barela dnevno.

Tržište je poduprlo i izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana.

U proteklim tjednima kočnica cijenama bila je pretpostavka investitora da će sankcije na iranski izvoz biti ukinute a ponuda nafte porasti do kraja godine, s obzirom na napredak u pregovorima Irana i zapadnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izgledi za obnovu iranskog izvoza pogoršani su u utorak nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken izjavio da će čak i u slučaju povratka Irana i SAD-a u nuklearni sporazum na snazi ostati stotine američkih sankcija Teheranu.

Značajniji rast cijena prigušila je vjerojatno odluka kineskih vlasti o smanjenju ogromnog sektora prerade nafte, što bi moglo značiti pad kineskog uvoza sirove nafte za oko tri posto ili 280 tisuća barela dnevno, saznaje se iz dobro obaviještenih izvora.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros na svojoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 69,81 dolar, što znači da je pala 33 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments