Povećanje doprinosa urušilo bi ekonomiju

Damir Zorić

Povećanje zdravstvenog doprinosa urušilo bi ekonomiju, pa ga treba izbjeći u financijskom restrukturiranju zdravstvenog sustava, ocijenio je u utorak glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić.

U slučaju novog opterećenja firme bi se urušile, upozorio je Zorić i rekao da je trošak rada jedan od faktora hrvatskog zaostajanja u konkurentnosti.

Prema prijedlozima reforme zdravstva koji su se jučer pojavili u javnosti, bolovanja i porodiljni dopusti više ne bi bili na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje , a mladi do 30 godina ostali bi bez povlastica koje su do sada imali.

Šef HUP-a ipak nije konkretno odgovorio na čiji teret onda treba ići trošak bolovanja i porodiljnih naknada. Ocijenio je da su porodiljne naknade nužne i država ih treba imati, uz napomenu da porodiljni dopusti nisu rezultat bolesti, nego “u najvećem broju slučajeva prirodno očekivanog stanja” te da financiranje treba tražiti u preraspodjeli prioriteta, što je pitanje šireg društvenog dogovora.

Poslodavci su, dodao je, samo jedan od sudionika te šire diskusije. Ocijenio je da su uštede moguće, ali treba reći što su rashodni prioriteti, pri čemu je podsjetio da Hrvatska ima najvišu stopu bolovanja među tranzicijskim zemljama, pri čemu najviše na bolovanje idu zaposleni u zdravstvu.

You may also like

0 comments