Povećanje američkih zaliha spustilo cijenu nafte

Pad od dva posto
Cijene nafte pale su u u srijedu na međunarodnim tržištima više od dva posto, na 40 dolara, nakon što je tjedno izvješće iz industrije pokazalo rast zaliha sirove nafte u SAD-u, oživljavajući zabrinutost zbog prevelike ponude i slabe potražnje uslijed krize zbog koronavirusa.

Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 40,34 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala na 37,89 dolara. Izvješće Američkog instituta za naftu pokazalo je rast zaliha u prošlome tjednu za 8,4 milijuna barela, dok su analitičari predviđali njihov pad. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni navečer.

Cijene na oba tržišta u ponedjeljak su dosegnule najvišu razinu zadnja tri mjeseca. Cijena barela u Londonu više je nego udvostručena od pada na najnižu razinu zadnjih 21 godinu u travnju. No neki analitičari misle da su cijene na tržištu previsoke dok se nastavlja pandemija koronavirusa.

Cijene podupiru i rekordni rezovi proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnera poput Rusije. Postupno ublažavanja vladinih restrikcija koje su pokušale ograničiti širenje virusa oživljava potražnju – raste broj putovanja i gospodarska aktivnost, podupirući naftno tržište.

OPEC je jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u utorak iznosila 37,09 dolara, što znači da je pala 1,80 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments