Povećane zalihe i očekivanja dogovora s Iranom utjecle su na cijenu nafte

Cijene barela nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na razinu od 54 dolara, pritisnute većim globalnim zalihama i naznakama mogućeg dogovora Zapada i iranskih vlasti o spornom nuklearnom programu Teherana, čime bi ionako obilnu ponudu dodatno uvećala iranska nafta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakratko pala 1,34 dolara u odnosu na zatvaranje na kraju prošlog tjedna, na 53,33 dolara, da bi se potom stabilizirala na 54,00 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela potonula na najnižu razinu od ožujka 2009. godine, na 43,57 dolara, da bi se potom stabilizirala na 44,35 dolara.

Na zatvaranju tržišta na kraju prošlog tjedna cijene je snažno pritisnulo jačanje dolara i upozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da se ionako prekomjerna opskrba tržišta i dalje povećava. Na londonskom su tržištu cijene nafte zaključile trgovanje u minusu 2,41 dolar dok je na američkom tržištu on iznosio 2,21 dolar.

Silazni trend nastavljen je i na početku ovog tjedna, iako nešto sporijim tempom, a uteg su signali da o mogućem dogovoru zapadnih sila i Irana o nuklearnom programu. Zapad se nada ustupcima Teherana koji bi pomogli u postizanju dogovra, nakon što su Sjedinjene Države i europske sile već izrazili spremnost na kompromis koji bi vodio ukidanju sankcija Ujedinjenih naroda.

To bi značilo povratak iranske nafte na tržište, u uvjetima ionako preobilne opskrbe. U francuskoj banci Societe Generale procjenjuju da svjetske zalihe rastu tempom od 1,6 milijuna barela dnevno, koji bi u drugom tromjesečju mogao i blago ubrzati, na 1,7 milijuna barela dnevno. “Izračuni pokazuju da će zalihe sirove nafte i derivata u razdoblju od ožujka do lipnja porasti za ukupno oko 200 milijuna barela. To će sigurno pritisnuti cijene”, zaključuje analitičar francuske banke Michael Wittner.

Zbog nižih cijena nafte kompanije smanjuju broj bušotina u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta ali bit će potrebno neko vrijeme da se taj trend pretoči u smanjenje proizvodnje.

U Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) procjenjuju da će se to dogoditi tek krajem godine. U redovnom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima zadržali su važeću prognozu proizvodnje nafte u zemljama izvan OPEC-a u ovoj godini, procjenjujući da bi se proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u mogla počti smanjivati tek krajem godine. “Kako se bušenje bude smanjivalo zbog visokih troškova i potencijalno dugotrajne niske razine cijena, može se očekivati smanjenje proizvodnje, možda krajem 2015.”, navodi se u izvješću.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 51,66 dolara, što znači da je pala 1,50 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like