Povećane zalihe energije za 3.2 posto

DZS
Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su na kraju prosinca prošle godine 1,3 posto više u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini pale za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni povećane su zalihe energije, za 3,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,1 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za dva posto. Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene za 0,4 posto, a kapitalnih proizvoda za 1,3 posto.

Na godišnjoj su razini, u prosincu prošle prema istom mjesecu godine ranije, zalihe kapitalnih proizvoda povećane 8,7 posto, a zalihe intermedijarnih proizvoda za 2,9 posto. Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno su smanjene za 3,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto i kapitalnih proizvoda 0,7 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju prosinca lani su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji povećane za 1,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene 1,8 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji pale 0,6 posto, a u rudarstvu i vađenju su porasle za 1,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

You may also like

0 comments