Povećane vozarine ne naftu

COSCO
Vozarine za prijevoz nafte od Bliskog istoka do Azije poskočile su u petak gotovo za petinu nakon što je SAD uveo sankcije podružnicama kineskog diva COSCO-a zbog navodne upletenosti u transport nafte iz Irana.

Washington je uveo sankcije COSCO Shipping Tanker (Dalian) Co-u i njegovoj podružnici COSCO Shipping Tanker (Dalian) Seaman & Ship Managementu, podružnicama kineskog brodara koji spada među najveće u svijetu u segmentu transporta energenata.

COSCO-vi supertankeri čine oko 7,5 posto globalne flote, prema podacima specijalizirane tvrtke Refinitiv. Azijski kupci nafte požurili su unajmiti brodove za transport nafte, zbog čega je cijena najma supertankera na relaciji Bliski istok-Azija protekle noći poskočila gotovo 19 posto, na oko 75-76 bodova na Worldscaleu, alatu za izračun vozarina.

Trenutno nije poznato kako će SAD primjenjivati sankcije uvedene kineskim kompanijama. Izvori u sektoru tvrde da su pojedini kupci nafte odgodili najam COSCO-vih tankera kako bi proučili pravna pitanja i razmotrili mogući utjecaj sankcija. Vozarine su se izjednačile s razinom zabilježenom sredinom rujna nakon napada dronova na saudijska naftna postrojenja, koji su uznemirili globalna tržišta.

You may also like