Home Energetika Povećana ponuda spustila cijenu nafte ispod 49 dolara za barel

Povećana ponuda spustila cijenu nafte ispod 49 dolara za barel

by Agencije

Cijene nafte kliznule su utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara budući da su naznake povećane ponude potisnule u drugi plan nadu da će ključni proizvođači u rujnu postići dogovor o ograničavanju rasta proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi nižoj cijeni, od 47,04 dolara.

U fokusu tržišta bile su danas naznake povećanja ionako obilne ponude na tržištima, nakon što je nigerijska militantna skupina tijekom vikenda priopćila da je spremna na prekid vatre a Irak obnovio isporuku nafte cjevovodima na sjeveru zemlje. “I danas očekujemo pad cijena nafte”, kazao je Georgi Slavov iz Marex Spectrona. “Čini se vjerojatnim da će ponuda porasti u kratkoročnoj perspektivi”, dodao je.

Ta su očekivanja prevagnula nad nadom da će proizvođači na sastanku u rujnu u Alžiru postići dogovor o ograničavanju rasta proizvodnje, koja je poduprla rast cijena u ovom mjesecu.

Goldman Sachs navodi u izvješću da priče o zamrzavanju razine proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i slabljenje dolara ipak nisu dovoljni da održe cijene nafte na dosadašnjim razinama.

Travanjski pokušaj proizvođača da zamrznu proizvodnju na tadašnjoj razini završio je neuspjehom, pa su analitičari skeptični i u pogledu najnovijeg pokušaja. “Previše je nepovoljnih faktora i logističkih izazova da bi moglo očekivati spomena vrijedan dogovor”, smatraju u Morgan Stanleyu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 46,04 dolara, što znači da je pala 78 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts