Povećana ponuda spustila cijenu nafte ispod 49 dolara za barel

Cijene nafte kliznule su utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara budući da su naznake povećane ponude potisnule u drugi plan nadu da će ključni proizvođači u rujnu postići dogovor o ograničavanju rasta proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi nižoj cijeni, od 47,04 dolara.

U fokusu tržišta bile su danas naznake povećanja ionako obilne ponude na tržištima, nakon što je nigerijska militantna skupina tijekom vikenda priopćila da je spremna na prekid vatre a Irak obnovio isporuku nafte cjevovodima na sjeveru zemlje. “I danas očekujemo pad cijena nafte”, kazao je Georgi Slavov iz Marex Spectrona. “Čini se vjerojatnim da će ponuda porasti u kratkoročnoj perspektivi”, dodao je.

Ta su očekivanja prevagnula nad nadom da će proizvođači na sastanku u rujnu u Alžiru postići dogovor o ograničavanju rasta proizvodnje, koja je poduprla rast cijena u ovom mjesecu.

Goldman Sachs navodi u izvješću da priče o zamrzavanju razine proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i slabljenje dolara ipak nisu dovoljni da održe cijene nafte na dosadašnjim razinama.

Travanjski pokušaj proizvođača da zamrznu proizvodnju na tadašnjoj razini završio je neuspjehom, pa su analitičari skeptični i u pogledu najnovijeg pokušaja. “Previše je nepovoljnih faktora i logističkih izazova da bi moglo očekivati spomena vrijedan dogovor”, smatraju u Morgan Stanleyu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 46,04 dolara, što znači da je pala 78 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.