Povećana neto dobit Petrola u prvom polugodištu

Objavila Ljubljanska burza

Grupa Petrol je u prvoj polovici godine ostvarila 1,8 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali i dalje 13 posto manje nego u razdoblju prije pandemije.
Neto dobit skočila je 140 posto na 49,4 milijuna eura. Prema polugodišnjem izvješću objavljenom danas na web stranici Ljubljanske burze, korigirana bruto dobit grupe iznosila je 258,1 milijun eura, što je 44 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prilagođavanje tržišnim uvjetima i učinkovito upravljanje troškovima odrazilo se i na rast EBITDA -e od 59% koji je dosegao 102,1 milijun eura. Više od polovice EBITDA -e otpada na prodaju naftnih derivata. Omjer neto duga i EBITDA -e je 1,3.

“Prilagođena bruto dobit, EBITDA i neto dobit u prvoj polovici godine također su bolje u usporedbi s rezultatima postignutima u razdoblju prije pandemije”, rekla je izvršna direktorica Petrola Nada Drobne Popović. Dodala je da je Petrol uspio ublažiti negativne učinke pandemije na poslovanje brzim reagiranjem na promjene tržišnih uvjeta, prilagodbom i diverzifikacijom ponude te optimizacijom troškova.

Petrolovi nadzornici, na čelu s Janezom Žlakom, također su mišljenja da je uprava tvrtke vrlo uspješna u upravljanju poslovanjem u trenutnim tržišnim uvjetima.

Grupa je u prvih šest mjeseci prodala 1,3 milijuna tona naftnih derivata, što je 13 posto manje nego u prvoj polovici prošle godine. Petrol je zabilježio najveći pad prodaje goriva na tržištima EU -a, posebno u Italiji, gdje je zatvoren veliki broj trošarinskih skladišta, čime je spriječen veći uvoz naftnih derivata u zemlju. Na maloprodaju su uglavnom utjecale mjere zemalja da ograniče kretanje radi suzbijanja epidemije covida-19.

Prodaja ukapljenog naftnog plina iznosila je 66.300 tona ili također 13 posto manje, a prodaja prirodnog plina porasla je 58 posto na 19,5 teravatnih sati zbog nižih temperatura tijekom sezone grijanja i veće prodaje na stranim tržištima.

Grupa je u prvom polugodištu prodala 7,4 teravat sati električne energije, što je 32 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a tvrtka pad pripisuje nižim količinama prodaje u trgovanju. U međuvremenu je prodaja električne energije krajnjim kupcima porasla za 113 posto na 1,8 teravat sati, uglavnom zbog uključivanja E3 u grupu. Prema Petrolu, kupnja E3 značajno je učvrstila položaj na tržištu prodaje električne energije krajnjim kupcima.

Grupa Petrol ostvarila je 242,1 milijun eura prihoda od prodaje robe, što je šest posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Krajem lipnja Petrol grupa, koja zapošljava 5.082 ljudi, imala je 500 benzinskih postaja, od čega 318 u Sloveniji, 110 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 15 u Srbiji i 15 u Crnoj Gori.

Grupa je za ovu godinu postavila vrlo visoke ciljeve. EBITDA je planirana na 213,5 milijuna eura, što je najviše u povijesti poslovanja Petrola, očekuje se da će neto dobit doseći 104,4 milijuna eura, a prihodi od prodaje na kraju godine će doseći 3,5 milijardi eura. “S poslovnim rezultatima postignutim u prvoj polovici godine na dobrom smo putu da ostvarimo ovaj cilj”, uvjeren je Drobne Popović.

Ciljevi za ovu godinu postavljeni su pod pretpostavkom da će pandemija biti uspješno ograničena na cijepljenje. Istodobno, društvo upozorava da još uvijek postoji velika neizvjesnost oko provedbe plana, osobito ako je cijepljenje stanovništva nedovoljno i pandemija se nastavlja, ako se poduzmu mjere za suzbijanje pandemije i ako smo svjedoci sporijeg gospodarski oporavak, a time i niži gospodarski rast od očekivanog. U tom slučaju, Petrol Grupa će u drugoj polovici godine preispitati poslovne ciljeve za ovu godinu i prema tome ih

You may also like

0 comments