Povećan udio proizvođača vjetroopreme na tržištu

Analiza
U svijetu je lani postavljeno čak 22.893 vjetroagregata čija snaga prelazi 63 GW. To je, prema isporučenoj snazi, novi rekord za dobavljače, ističe se u novom izvješću Supply Side Analysis 2019, koje je objavilo Globalno vijeće za energiju vjetra (GWEC).

Danski proizvođač Vestas u 2019. godini zadržao je mjesto vodećeg dobavljača vjetroenergetske opreme. Na njega je otpadalo 18 posto od svih postavljenih vjetroagregata. Posebice je zanimljivo istaknuti kako je Vestas svoje projekte ostvario u više od 40 zemalja.

Udvostručivši snagu pučinskih (offshore) vjetroelektrana i šireći zemljopisnu pokrivenost, kompanija Siemens Gamesa sada zauzima drugo mjesto dobavljača (15,7 posto), dok se na trećem nalazi kineski proizvođač Goldwind (13,2 posto).

Među 15 dobavljača vjetroenergetske opreme, njih 10 je sudjelovalo u projektima pučinskih vjetroelektrana, čineći 99,9 posto od rekordnih 6,4 GW u offshore-u lani. Ben Backwell, izvršni direktor GWEC-a, istaknuo je kako se i dalje primjećuje tržišna konsolidacija dobavljača vjetroagregata te da se njihov broj smanjio s 37 u 2018. na 33 u 2019. godini. “Istovremeno, prvih šest proizvođača vjetroturbina, ukupno gledajući, povećali su tržišni udio sa 70 posto u 2018. na 72 posto u 2019. godini”, naglasio je, među ostalim, Backwell.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je podnijela nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike (MZOE) zahtjev za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš vjetroelektrane Zelovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vjetroelektrana, ukupne snage 30 MW, nalazit će se na području Sinja (općine Muć i Hrvace), na krajnjim južnim obroncima planine Svilaja, te bi trebala imati pet vjetroagregata (svaki snage do šest MW).

VE Zelovo će biti sljedeća vjetroelektrana u HEP-ovu portfelju u kojem se već nalazi VE Korlat, u blizini Benkovca, ukupne snage 58 MW. VE Korlat je projekt koji je HEP otkupio od tvrtke HELB iz Dugog Sela, koja ga je razvijala nekoliko godina.

You may also like

0 comments