Povećan temeljni kapital Imunološkog zavoda

Zagreb – Na izvanrednoj glavnoj skupštini Imunološkog zavoda dioničari su odlučili povećati temeljni kapital te tvrtke za 24,8 milijuna kuna, a nove dionice preuzet će Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.

Temeljni kapital te hrvatske strateške kompanije povećan je na skupštini održanoj u petak sa 85,61 na 110,41 milijun kuna, temeljem odluke Vlade od 2. siječnja, a sukladno rješenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz lipnja 2013. za odobrenu državnu potporu za restrukturiranje kompanije, i to pretvaranjem duga u vlasnički udjel po pozajmici koju je Imunološki dobio 2006. od Agencije za upravljanje državnom imovinom. Sukladno tome, povećava se i broj dionica sa 225.284 na 290.547 dionica, nominalne vrijednosti 380 kuna po dionici. Nove dionice u vrijednosti povećanja preuzima Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), kao pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom, što, kako se navodi, opravdano isključuje pravo prvenstva upisa novih dionica ostalih dioničara.

Na skupštini je također odobreno CERP-u da može steći dionice s pravom glasa u postupku povećanja temeljnog kapitala društva bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Skupština dioničara, međutim, nije odobrila kupnju zemljišta za izgradnju novih pogona na području Zagrebačke županije, u općini Križ, navodi se još u priopćenju. Odluku o dokapitalizaciji Imunološkog Vlada je donijela u okviru odluke o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu. Kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu HZZO-a.

U međuvremenu, CERP je produžio rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda do 25. ožujka, na zahtjev više potencijalnih ponuditelja. Pisma namjere za Imunološki poslalo je ukupno sedam potencijalnih ponuditelja, od koji su četiri od CERP-a dobili dozvolu da provedu dubinsko snimanje njegova poslovanja – Jadran Galenski Laboratorij, Visia Croatica, Pharmas zajedno s investicijskim fondom Nexus Private Equity te nizozemski Bilthoven Biologicals.

Obvezujuće ponude za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda, s početnom cijenom od 49,3 kune po dionici. Prema odluci Vlade od 2. siječnja, investitor je, osim cijene za kupnju dionica, dužan osigurati i investicijsko ulaganje u Imunološki od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.