Povećan javni dug Britanije radi energetske krize

97.5 posto BDP-a

Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije. U listopadu se zemlja neto zadužila za 13,5 milijardi funti, u usporedbi s 9,2 milijarde funti u istom mjesecu prošle godine. Javni dug zemlje tako je prošli mjesec narastao na gotovo 2,460 milijardi eura, odnosno na 97,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Analitičari procjenjuju da je visoko zaduživanje u listopadu rezultat vladine mjere zaštite kućanstava od visokih cijena energenata. Vlasti su u jesen uvele dvogodišnje ograničenje cijena struje i plina za kućanstva, a zatim i šestomjesečno ograničenje za poduzeća, javne ustanove i nevladine organizacije. Na taj su se korak odlučili zbog bjesomučne inflacije, posebice visokih troškova energije, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Ispravno je da je zemlja povećala svoje zaduživanje kako bi podržala milijune poduzeća i obitelji”, komentirao je brojke novi britanski ministar financija Jeremy Hunt. “No da bismo odgovorili na izazov inflacije potaknute vrtoglavim porastom računa za energiju, ključno je postaviti javne financije na održiviji put”, dodao je.

Hunt je prošlog tjedna predstavio proračunski plan koji ima za cilj dovesti brojke u red i smiriti porast inflacije. Plan uključuje 55 milijardi funti povećanja poreza i smanjenja potrošnje, uključujući zamrzavanje iznosa poreznih olakšica za građane i povećanje poreza na neočekivanu dobit od energetske industrije.

Ministar je tada objasnio i da je Velika Britanija u recesiji. Britansko gospodarstvo sljedeće će se godine smanjiti za 1,4 posto, a nezaposlenost će porasti sa sadašnjih 3,6 posto na 4,9 posto do 2024. godine, rekao je.

You may also like