Povećamke temeljnog kapitala Podravke i javnim novcem?

Kako bi zadržala kontrolni paket dionica, država će sudjelovati u upravo započetom procesu dokapitalizacije Podravke s nešto više od 40 milijuna kuna, a HZMO i Kapitalni fond s ukupno oko 68 milijuna kuna, prijedlog je o kojemu će Vlada odlučivati na sjednici u srijedu. Vlada bi, naime, trebala donijeti odluku kojom daje suglasnost Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) na sudjelovanje u dokapitalizaciji Podravke, a naložila bi i Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) da u ime i za račun države upiše i uplati najviše 141.000 dionica.

Glavna skupština Podravke je početkom lipnja odlučila o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem do 1,7 milijuna novih redovnih dionica javnom ponudom, po cijeni od 300 kuna po dionici, čime ta kompanija očekuje prikupiti do 510 milijuna kuna. Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), Republika Hrvatska ima 9,84 posto dionica Podravke, HZMO 10,61, a Kapitalni fond 5,93 posto. Temeljem udjela od 9,84 posto Republika Hrvatska ima pravo na upis 136.358 dionica koje treba platiti 300 kuna pod dionici, pa bi trošak dokapitalizacije za državu iznosio 40,9 milijuna kuna. Trošak za HZMO iznosio bi oko 44 milijuna kuna, a Kapitalnog fonda 24 milijuna kuna.

Vrijednost dionice Podravke u ovom trenutku smatra se podcijenjenom i odustajanje od sudjelovanja u dokapitalizaciji nije ekonomski opravdano, ocjenjuju u Vladi. Stoga je zajednička odluka državnih imatelja dionica da sudjeluju u dokapitalizaciji Podravke, s ciljem zadržavanja kontrolnog paketa dionica, 25 posto plus jedna dionica. Nakon provedene dokapitalizacije planira se prodaja udjela u temeljnom kapitalu, ali u povoljnom trenutku, uz premiju i ostvarenje prihoda za državni proračun, najavljuju iz Vlade. Upis novih dionica Podravke u prvom i drugom krugu započeo je danas. U prvom krugu, koji će trajati do 13. srpnja, pravo upisa i uplate imaju radnici Podravke i njezinih povezanih društava – Danica, Belupo i Ljekarne Deltis Pharm.

U drugom krugu, koji će trajati od 7. do 20. srpnja, pravo upisa i uplate dionica imaju dioničari Podravke koji su imali evidentirane dionice na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u na dan 3. lipnja. Sukladno odluci glavne skupštine, Uprava Podravke će u roku od pet radnih dana od zaključenja drugog kruga odlučiti o eventualnom provođenju trećeg kruga. Povećanjem temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica Podravka očekuje prikupiti do 510 milijuna kuna. Podravka ta sredstva prvenstveno planira koristiti za financiranje akvizicije dionica ljubljanskog Žita, za ulaganje u širenje poslovanja na novim tržištima te kao djelomični izvor financiranja investicije izgradnje nove tvornice krutih, polukrutih i tekućih lijekova Belupa, najavila je Uprava koprivničke kompanije prilikom nedavnog predstavljanja procesa dokapitalizacije tvrtke investitorima.

You may also like