Bankari sada još detaljnije moraju klijentima objasniti što će se dogoditi ako porastu kamate ili ako kuna oslabi u odnosu na euro. Čini se da sada banke sve više nude kredite u kunama, a i središnja banka u svojim izvješćima kao da građanima poručuje: to je najsigurnije!

Uzmimo primjer jednog nenamjenskog kredita od deset godina u iznosu od 98 tisuća kuna sa nominalnom kamatom od 8,17 posto. On počinje s mjesečnim anuitetom 1.197 kuna, ako se kamata povisi za dva posto ona će narasti na 1.304 kune. Što bi se dogodilo da kuna padne za deset posto? Na primjeru ovog kredita sa početnog anuiteta od 1.197 kuna poraslo bi na 1.316 kuna.

Tako vam sada banke detaljno moraju objašnjavati što će se događati s vašom ratom kada podižete kredit. ‘U uredu za velike porezne prijevare nema mjesta politici i ne može ni biti… sve je dokumentirano’ ‘Ovo je izvrsna stvar za one koji planiraju podići kredit jer će se konkretno simulirati situacija kada se kamata povisi za dva posto što to znači na njihovom mjesečnom anuitetu koliko će se povećati odnosno što se dešava primjerice ako je vezan uz euro ako kuna oslabi u odnosu na euro za 10 posto koliko će se povećati mjesečna obveza’, pojašnjava Vjeko Peretić, bankarski savjetnik, donosi Dnevnik.hr.

Osim toga, u banci trebaju izračunati i što će se dogoditi ako kamate narastu, a ujedno i oslabi kuna u odnosu na euro. Moraju objasniti i zbog čega rastu ili padaju kamatne stope. Po novom, banke koje nemaju kredite u kunama moraju klijente upoznati s ponudom kredita u domaćoj valuti kod drugih banaka. Hrvatska narodna banka sada na svojim internetskim stranicama objavljuje listu ponude kredita u kunama. Prema posljednjoj listi stambeni kredit u kunama možete dobiti u 13 banka. Uz sva pravila i objašnjenja u banci, građani sami moraju, ističu savjetnici, biti oprezni i odgovorni te čitati i sva najsitnija slova u ugovoru.

Related Posts