Home Geopolitika Potvrdili Tillersona za državnog tajnika

Potvrdili Tillersona za državnog tajnika

by Agencije

Donald Trump je uspio postići da Senat u srijedu potvrdi njegova šefa diplomacije Rexa Tillersona, ali demokratski zastupnici žele usporiti druga imenovanja glavnih članova američke administracije i njegova kandidata za Vrhovni sud.

Nakon žestoke bitke, Senat je s 56 glasova ‘za’ i 43 ‘protiv’ potvrdio bivšeg glavnog ravnatelja ExxonMobila na dužnost državnog tajnika. Glasovalo se uglavnom po stranačkoj pripadnosti pa su svi republikanci glasovali za Tillersona, uz četiri člana demokratskog kluba, senatore Heidi Heitkamp, Joea Manchina i Marka Warnera kao i Angusa Kinga kao neovisnog senatora.

Šezdesetčetverogodišnji teksaški industrijalac zamijenio je tako Johna Kerryja koji je napustio dužnost 19. siječnja. No stvari se kompliciraju za druge kandidate koje je izabrao Donald Trump.

Demokrati zapravo traže priliku za uzvrat jer je Kongres s republikanskom većinom dobar dio mandata Baracka Obame blokirao većinu njihovih napora, jer su pretrpjeli poraz na predsjedničkim izborima a nakon dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću nemoćno su promatrali kako se raspada ostavština njegova prethodnika.

Vođa demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer već je upozorio kako će zahtijevati da novi sudac Vrhovnog suda kojeg je kandidirao Donald Trump, Neil Gorsuch bude potvrđen velikom većinom od 60 od 100 senatorskih glasova. Budući da su samo 52 republikanska senatora, morat će na svoju stranu pridobiti barem osam demokratskih protivnika.

U slučaju blokade, republikanci bi mogli promijeniti pravila po kojima bi natpolovična većina bila dovoljna za potvrdu, što nazivaju “nuklearnom opcijom”. “Želimo da (Gorsuch) ima otmjen postupak imenovanja, a ne ponižavajući jer su oni s druge strane doista ponižavajući, žele vas prikazati što gorim, a i mediji isto mogu biti jako ponižavajući”, dodao je Trump na sastanku s Gorsuchom.

Kao odgovor na sustavnu blokadu demokrata koji su bojkotirali nekoliko sjednica senatskih odbora na kojima su saslušani kandidati za ministra financija Steven Mnuchin i zdravstva Tom Price, republikanci su u srijedu zaobišli pravilo kvoruma za potvrdu dvojice ministara, što je neviđena odluka.

Mnuchina i Pricea Senat ipak treba potvrditi natpolovičnom većinom. Borba za vlast na Capitolu je ipak skrenula pozornost javnosti s protuimigracijske uredbe koju je Trump potpisao u petak i kojom se privremeno zabranjuje ulazak u SAD državljana sedam zemalja s muslimanskom većinom i svih izbjeglica. Mnoge su zemlje i Sveta Stolica osudile tu mjeru.

Related Posts