Potvrđeno izručenje Nasera Orića BIH

Savezni ured za pravdu Švicarske je danas po pojednostavljenom postupku odobrio izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini. O vremenu izručenja se, kao što je uobičajeno, neće davati nikakvi podaci iz sigurnosnih i razloga zaštite osobe. Naser Orić, nekadašnji ratni komandant u području Srebrenice, uhićen je 10. lipnja u Thonexu, Geneva po nalogu Saveznog ureda za pravdu i određen mu je ekstradicijski pritvor, donosi N1.

Nalog za uhićenje Saveznog ureda za pravdu zasnivao se na zahtjevu za uhićenjem izdanim od strane srbijanskih vlasti zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Prilikom saslušanja o zahtjevu za uhićenje Orić se izjasnio da nije suglasan sa izručenjem Srbiji. Savezni ured za pravdu je stoga od srbijanskog Ministarstva pravde zahtijevao da dostavi formalni zahtjev za ekstradiciju, koji je stigao 22. lipnja. U međuvremenu je i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine poslalo zahtjev za izručenjem Orića, a kako bi se mogla nastaviti tekuća krivična istraga za ratne zločine protiv civilnog stanovništva koja se vodi protiv njega. Orić se 25. lipnja prilikom saslušanja po ovom zahtjevu izjasnio suglasnim da bude izručen Bosni i Hercegovini.

Time je Savezni ured za pravdu po pojednostavljenom postupku stekao osnovu da odobri neodložno izručenje. Ova brza odluka bila je također moguća jer Savezni ured za pravdu – na osnovu kriterija koji su utvrđeni Evropskom konvencijom o ekstradiciji – daje prednost bosanskohercegovačkom zahtjevu: prilikom donošenja odluke od odlučujuće važnosti je bilo što se oba zahtjeva odnose na ista krivična djela počinjena u Bosni i Hercegovini i što je Orić državljanin Bosne i Hercegovine.

You may also like

0 comments