Potvrđen identitet Tomislava Salopeka u videu IS-a

Francuska tvrtka potvrdila je u srijedu navečer identitet otetog Hrvata Tomislava Salopeka kojemu islamski džihadisti u video snimci prijete ubojstvom u idućih 48 sati ako egipatska vlada ne ispuni njihov zahtjev. “Ardiseis Egipat potvrdila je u srijedu da je jedan od naših ugovornih djelatnika koji je radio u terenskoj seizmičkoj ekipi otet 22. srpnja u Kairu”, priopćila je egipatska podružnica kompanije Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

“Ardiseis Egipat potvrđuje da je je on talac koji se pojavljuje u video snimci što ju je u srijedu objavila skupina Pokrajina Sinaj povezana s Islamskom državom (IS)”, dodaje se u priopćenju.

U tvrtki kažu da su poduzeli sve potrebne mjere za zaštitu svojih radnika i da s tim u vezi surađuju s lokalnim vlastima.

Hrvatska vlada objavila je ranije da poduzima sve kako bi se što prije razriješila “teška situacija” hrvatskog državljanina kojemu IS prijeti smaknućem. “Obzirom na vrlo teške i osjetljive okolnosti, te da se ne bi dodatno otezala ionako teška situacija, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije”, rekli su u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Hrvatski državljanin, koji se u videoisječku IS-a predstavlja kao Tomislav Salopek otet u Egiptu bit će smaknut u roku od 48 sati, ako službeni Kairo ne oslobodi uhićene muslimanke. Na snimci koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca koji drži nož i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene “muslimanke”. “Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske”, rekao je Salopek odjeven u narančastu odjeću karakterističnu za zatvorenike IS-a.

Dodao je da je oženjen suprugom Natašom i ima dvoje djece te da radi za francusku grupu CGG. Potvrđuje da su ga 22. srpnja oteli gerilci egipatskog ogranka IS-a Pokrajina Sinaj i da ga žele razmijeniti s muslimankama u egipatskim zatvorima. “To se mora ispuniti u roku od 48 sati, a u suprotnom će me vojnici Pokrajine Sinaja ubiti”, rekao je Salopek.

Ta se skupina nekad zvala Ansar Beit al-Makdes, a preimenovala se u Pokrajinu Sinaj kako bi naznačila pripadnost “kalifatu” koji je IS samoproglasio u Iraku i Siriji.

Skupina je 11. srpnja preuzela odgovornost za napad automobilom bombom na talijanski konzulat u Kairu u kojem je ubijen jedan civil, a bio je to prvi napad na diplomatsko predstavništvo otkako je egipatski predsjednik Mohamed Mursi, koji je potekao iz Muslimanskog bratstva, svrgnut u srpnju 2013. godine.

Salopek je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Prema MVEP-u, to je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji. Do srijede identitet otmičara nije bio poznat niti je bio postavljen zahtjev za otkupninom ili za puštanje otetog Hrvata na slobodu.

You may also like